fredag, juli 14, 2006

Bizarro world!

I veckan höll regimen en modevisning med syfte till att förstärka den kvinnliga kyskheten och för att motverka västerländska influenser. Modevisningen hölls i Imam Khomeini moskén i Teheran och kläderna som visades var ankellånga och heltäckande manetons (typ en heltäckande kappa) och svarta och heltäckande chadors. Tydligen ska det ha funnits vissa designskillnader mellan plaggen, men färgen som gäller för alla årstider är svart.

Detta bisarra evenemang arrangeras av den fräscha och modekunniga trion polisen, handelsministeriet och den statliga televisionen, IRIB. Höjdpunkten på föreställningen var en blå chador som nu var utformad med ärmar.

Som alla schyssta modevisningar så hade även denna ett tema och det var verser från koranen och citat från profeten Mohammed. Men det hela verkade inte fungera så bra på den yngre publiken, en 19-årig tjej som intervjuas säger att hon aldrig skulle kunna ha på sig något av det som visats och att hon inte skulle klä sig efter hijab (de islamiska klädesreglerna) om dessa inte vore lag.

Men det finns något allvarligare bakom hela den här charaden. Detta är ett led i regimens försök att ytterligare underkuva de Iranska kvinnorna och återkalla de (om än otillräckliga och små) liberaliseringar som skedde under Khatamis tid.

Inga kommentarer: