fredag, juli 14, 2006

Hezbollah hyllas och Syrien ska försvaras...

Hyllningar till Hezbollah

Inte helt oväntat är Iranska medier idag fyllda med hyllningar till Hezbollah. Under fredagsbönen i Tehran hyllade bland annat den inflytelserika mullan Ayatollah Imami Kashani terrorgruppen Hezbollah och sa att kidnappningen av de två Israeliska soldaterna var ”legitim, medveten och fläckfritt agerat”. Kashani sa också att den ”västerländska demokratin” aldrig kommer att kunna segra. Kashani hann också ondgöra sig över familjernas ”förfall” i väst och menade att muslimer måste stärka sina familjeband.

Regimen lovar att försvara Syrien...

Regimen i Iran känner sig och vill nog gärna agera som en regionalstormakt i den rådande konflikten. Ahmadinejad varnade Israel från att anfalla Syrien och sa att ett ”aggression mot Syrien är en aggression mot Islam”. Ahmadinejad höll en telefonkonferens med sin motpart Bashar Assad och försökte lugna denne genom att säga att en attack mot Syrien kommer att bemötas med ett ”förkrossande svar”.

Men Ahmadinejad lär få skrika sig hur hes han vill till försvar för Syrien, för om Iran ska dra ut i krig så är det ett beslut som ska tas av Khamenei (och förmodligen lär inte Ahmadinejad ens få befinna sig i rummet om/när ett sådant beslut tas). Förmodligen kommer regimen att fortsätta att agera bakom kulisserna genom att fortsätta beväpna diverser terrorgrupper, det finns inte en chans att regimen vill dra ut i ett fullskaligt krig.

Inga kommentarer: