tisdag, oktober 04, 2005

Sydafrikas inställsamhet betalar sig?

Sydafrika har varit ett av väldigt få demokratiska länder som stött mullornas aspirationer att skaffa sig kärnvapen. Anledningarna är många, som billigare olja och dessutom så verkar Sydafrikanernas inställsamhet nu betala sig i form av en miljardorder. Det verkar nu som att den Sydafrikanska mobiloperatören MTN kommer att få driva Irans andra kommersiella GSM-nät.

Hittills har TeliaSoneras dotter bolag, Turkcell, och den svenska regeringen jobbat hårt för att få hem miljarordern. Men det hela föll när det Iranska parlamentet motsatte sig att ett utländskt företag skulle få majoritet i det konsortium som skulle driva GSM-nätet.

Turkcells del i det nybildade konsortiet Irancell krympte efter parlamentsbeslutet från 70 % till 49 %, regimen själv kommer att äga de återstående 51 %. Men än har inte TeliaSonera gett upp, utan kommer att fortsätta ”förhandla” för att få mångmiljard kontraktet. Om det innebär att Laila Freivalds eller någon från Svenska UD måste ”krypa” för regimen är inte helt klart. Men bli inte förvånade om Sverige skickar en delegation till Iran för ”överläggningar” eller att Sverige deltar i något av mullorna planerade jippo arrangemang.

Inga kommentarer: