fredag, oktober 07, 2005

Ahmadinejads försök att bli nationalhjälte...

Dr. Mohammed Mossadegh är en av Irans största nationalhjältar i nutid (läs mer om honom här.). Han lovade att bygga upp Iran genom att se till så att landet fick en större del av oljeinkomsterna som då kontrollerades av Storbritannien. I den kampen så lyckades Mossadegh få den internationella opinionen med sig genom ett brandtal inför FNs generalförsamling. Men trots det vägrade Storbritannien att ge med sig, följderna blev att Mossadegh nationaliserade Irans oljetillgångar.

Till en början var det hela en succé, Mossadegh var älskad av folket och blev också årets man enligt tidningen Time. Men nationaliseringen innebar också att landets oljeinkomster sjönk till noll då Iransk olja bojkottades av västvärlden. Detta ledde till en allt större folklig missnöje som fick amerikanerna att tro att Mossadegh snart skulle börja samarbeta med Sovjet. Så han stämplades som en kommunist av USA och efter en CIA ledd kupp så hade man fått bort den enda (ja, iaf någorlunda) demokratiskt valda ledare som Iran någonsin haft. Detta är nog också anledningen till varför Mossadegh än idag är en stor nationalhjälte.

Mossadegh fall betydde att Shahen återvände till makten mer paranoid och förtryckande än någonsin. Detta betydde att han i sin tur störtades av folket och Khomeini 1979 och så är 26 år senare så dras folket i Iran med Ahmadinejad som helst av allt vill framstå som en ny nationalhjälte.

Så vad gör Ahmadinejad, ju kopierar och plagierar så gott det går.

I sin valkampanj lovar Ahmadinejad vitt och brett om hur han ska dela ut oljepengar till folket. Därefter utmålar han Irans ”rätt” till anrikning av Uran som den största frågan för Iranier runt om i världen. Därefter åker han till USA för att tala inför FNs generalförsamling om Irans rätt till anrikning av Uran. Det första Ahmadinejad säger när han landar är att han saknar ”revolutionen”.

I FN försöker han hålla ett brandtal där han ska framstå som Irans och den ”muslimska världens” beskyddare gentemot den ”stora Satan”, alltså USA. Något senare så hotar han med att stoppa oljeproduktionen om han inte får som han vill.

Så nu är det bara vänta på att någon tar och störtar Ahmadinejad så är cirkeln sluten.. ;-)

Inga kommentarer: