fredag, oktober 21, 2005

Fredrik Malm i komar.se: Sverige gör alldeles för lite för utvecklingen i Mellanöstern"

Liberala ungdomsförbundets ordförande, Fredrik Malm, beskriver den svenska regeringens förhållande till utvecklingen i Mellanöstern med tre O: Ointresse, Okunskap och Olust.

Historien är kantad av stöveltramp och blodiga tragedier. Men historien rymmer också befrielse och upprättelse. För Kurdistan är frågan hur framtiden ska gestalta sig. De senaste åren har vi kunnat följa den positiva utvecklingen i södra Kurdistan. Men vi har också sett hur glädjen och kraften som spridit sig till andra delar av Kurdistan brutalt slagits ned – av Mokhabarat i Qamishlo, Sepah-e-pasdaran i östra Kurdistan och av militär och grå vargar i norr.

Bekymret är att den kurdiska frågan sällan ses i detta övergripande sammanhang. I stället förpassas frågan i nationalstatens bekväma fack. Det talas om kurder i Irak, eller om kurder i Iran. Men det talas mer sällan om kurder i Kurdistan.

Sverige gör alldeles för lite för utvecklingen i Mellanöstern. Förutom vårt bistånd till palestinska myndigheten (pengar som vi inte vet vart de har tagit vägen) och en satsning på det stora biblioteket i Alexandria (i ett land där pressfriheten är minimal), så är vår utrikes- och biståndspolitik till regionen obefintlig.

Svenska regeringens förhållande till utvecklingen i Mellanöstern kan sammanfattas med tre O: Ointresse, Okunskap och Olust.

Ointresset handlar om att det saknas engagemang (förutom för palestinierna). Det görs för lite och läggs inte fram några förslag. När SIDA delar ut ett antal miljoner för återuppbyggnadsprojekt i Irak fördelas inga pengar till kurdiska delen, utan bara till de södra delarna – trots att biståndet skulle göra mer nytta i norr där det finns förutsättningar för ett långsiktigt utvecklingsarbete.

Okunskapen handlar om att väldigt få svenska politiker har kunskaper om hur Mellanöstern ser ut och om dess historia. Okunskapen gör att politiker inte ser allvaret i förtrycket, och inte vet vilka vi ska vara allierade med och vilka vi ska bekämpa. Okunskapen gör att den som har goda idéer får svårt att genomföra dem.

Olusten handlar om att svenska regeringen är rädd för konsekvenserna av att ställa krav på diktaturerna i regionen – framför allt på Iran. Olusten får till följd att Sverige trippar på tårna, rädda att uppröra mullorna eftersom regeringen värderar handelsavtal och ekonomiska förbindelser högre än de mänskliga rättigheterna. När Sverige tvekar i utrikespolitiken innebär det ofta att hela EU tvekar eftersom vi följer den gemensamma linjen.

Den viktigaste uppgiften för Sverige under kommande år är att formulera en kraftfull agenda för demokrati i Mellanöstern. Det handlar om att dirigera om stora delar av biståndet för att stödja demokrater och reformister i de olika diktaturerna. Det handlar om att öka pressen på Iran radikalt och villkora samtliga överenskommelser med reformer i demokratisk riktning. Det handlar om att ge ett stort stöd till Kurdistan i form av språkkurser för dem som arabiserats, att vi öppnar ett konsulat i Hewler, att vi skickar undersökningskommissioner till östra Kurdistan för att ta reda på vad som hänt de kurdiska aktivister som förts bort, som fängslats och torterats.

Fredrik Malm
Ordförande Liberala ungdomsförbundet

Inga kommentarer: