måndag, maj 05, 2008

Inflation debatten fortsätter...

1:a maj – I ett land där det har ett värde…

Inför första maj planerade ett antal oberoende fackföreningar en rad demonstrationer runt om i Iran, men planerna gick om intet när regimen hastigt grep ett antal aktivister. Samtidigt som regimens underrätelsetjänst gjorde personliga hälsningar hos ett antal andra fackföreningsaktiva och hotade med efterföljder om de demonstrerade. Första maj demonstrationer och oberoende fackföreningar är förbjudna i Iran.

Inflation är vanligt…

Khamenei sträckte ut hakan ännu en gång för Ahmadinejads skull när han i ett tal sa att de ekonomiska problemen i Iran var överdrivna av fienden och att inflationen nu rasar runt om i världen. Samtidigt beräknas inflationen till 24.2 %.

Människorättskämpar…

Häromdagen fick Parvin Ardalan och Rezan Moghadam ett tre årigt villkorlig dom för att ha arrangerat en illegal demonstration och för att ha vägrat lyda polis och därmed stört den nationella säkerheten. Domen innebär att Parvin Ardalan slängs i fängelse om hon under samma period återigen bryter mot lagen, och i ett land där lagen är godtycklig är det inte lätt att följa den även om man försöker.

Ny misstroendeförklarning…

Nu har ett gäng parlamentsledamöter återigen lyckats att väcka ett misstroende omröstning mot en av Ahmadinejads ministrar och den här gången är det handelsminister Massoud Mir-Kazemi som står i skottlinjen. Anledningen är att parlamentsledamöterna helt enkelt letar efter en syndabock.

Enligt Ali Asgari, han som ligger bakom misstroendeförklarningen, så måste någon i regeringen ta ansvar för den stigande inflationen och av någon anledning är det handelsministern som måste gå. Asgari säger också att det är handelsministerns roll att kontrollera marknaden?! och att han inför parlamentet erkänt att det är regeringens politik som ligger bakom inflationen.

Fotboll...

Den amerikanska fotbollsförbundet har bjudit in sin iranska motsvarighet för två träningslandskamper i Kalifornien senare i sommar. Det ryktas om att det iranska landslaget kan bland annat få möta David Beckhams L.A Galaxy. Smart drag av amerikanerna, mycket uppmärksamhet och garanterat fullsatta läktare med tanke på att det bor 600 000 exiliranier i bara Kalifornien.

Inga kommentarer: