tisdag, april 29, 2008

Ahmadinejad slåss på flera fronter...

Allt står inte rätt till…

… hos fundamentalisterna. På några få dagar har Ahamdinejad råkat i två stora gräl. Den första var med parlamentets talman Haddad-Adel. Ahmadinejad ska ha skrivit ett brev till Haddad-Adel där han kritiserade honom för att ha förtalat honom och brutit mot konstitutionen. Anledningen ska ha varit att Haddad-Adel ska ha gått med på att offentliggöra en lista över parlamentsbeslut som måste implementeras inom 15 dagar.

Det här har fått Ahmadinejad att surna till rejält. Han säger att Haddad-Adels agerande satt onödig press på regeringen och att Haddad-Adel gjort sig skyldig till förtal av presidentämbetet samt brutit mot konstitutionen.

Haddad-Adel lät inte svaret vänta utan skrev själv ett brev som han läckte till medierna där han klargjorde för Ahmadinejad att parlamentet och regeringen måste samarbeta för att lösa de stora problemen som möter människor i Iran idag, såsom inflation och ökade kostnader. Samtidigt som han klargjorde att han inte delade Ahmadinejads tolkning av beslutet att publicera listan. Samtidigt som han i brevet uttryckligen skriver att han inte vill kommentera den ton som Ahmadinejad använder sitt brev.

Konflikter tidigare…

Att Ahmdinejad och Haddad-Adel inte drar helt jämt har blivit allt mer uppenbart. Värst var det när Ahmadinejad öppet förklarade för parlamentet att han och regeringen vägrade implementera en lag som stiftats av parlamentet och godkänts av väktarrådet. Det fick Haddad-Adel att gå i taket och öppet under ett parlamentssession skälla ut Ahmadinejad och regeringen efter noter.

Nästa slag…

Nästa slag mot Ahmadinejad kom från hans tidigare finansminister, Danesh-Jafari (Jafari). Jafari fick kicken för mindre än en vecka sedan och på sin sista arbetsdag skrädde han inte orden och kritiserade Ahmadinejad öppet. Under sitt sista tal som finansminister anklagade han Ahmadinejads ekonomiska experter för att vara noviser som ser ner på och nedvärderar ekonomiskt kunnande och expertis. Han ondgjorde sig över regeringens (Ahmdinejads) förmåga att stöta sig med allt ifrån parlament till regimens nyhetsbyrå.

Jafari kritiserade också det inflytande som vissa ”element” har haft i landets ekonomi. Han nämner tillexempel Dr. Rahimi som är chef över Irans motsvarighet till riksdagens revisorer och ett tal han höll där han hotade med att nollställa och återkalla alla oljeavtal som den förra regeringen skrev. Jafari menade att sådana exempel är många och har bidragit till att göra Iran till ett land som är ointressant för utländska investerare.

Jafari skyllde också de höga huspriserna på regeringen och inte bankerna. Han menade att lagar som omöjliggör nybyggande och inflationen är ett större problem än bankerna. Han nämnde tillexempel beslutet att tvinga centralbanken att pumpa in 60 miljarder dollar in i den Iranska ekonomin under förra året som en bidragande orsak till den höga inflationen.

Jafari berättade också att det var Ahmadinejad själv som utan hans medgivande eller konsultation bestämde att halvera landets ränta. Han berättar att centralbanken och han själv motsatte sig in i det längsta en räntesänkning men att Ahmadinejad själv tog beslutet.

Det här är första gången en f.d. minister går så hårt åt Ahmadinejad. Det känns lite som att hans position vacklar lite. Han är i strid med parlamentet, Khamenei uppges inte vara överförtjust över att han kickade inrikesministern och han får nu svidande intern kritik för sin oförmåga att hantera ekonomin.

Inga kommentarer: