onsdag, april 16, 2008

Den fiktiva verkligheten...

Låt oss koncentrera oss på dem viktiga frågorna…

Den iranska regimen och en hel drös med nationalistiska sinnade iranier har den senaste tiden gått i taket över Googles försök att depravera den iranska nationen dess stolthet och storslagenhet genom att döpa om ”persiska gulfen” till ”arabiska gulfen”…

Utanför Gökboetsväggar - den riktiga världen...

Har den iranska nobelpristagaren och advokaten Shirin Ebadi börjat motta fler och obehagligare mordhot. Ebadi befann sig redan under 90-talet på regimens dödslistor men klarade sig undan mer eller mindre tack vare en slump.

Nu hotas hon och hennes dotter till livet. Att Ebadi får motta dödshot är inte oväntat, hon är en kvinna som kämpar mot en teokratisk diktatur. Men till skillnad från regimens subtila hot är de nuvarande mer aggressiva och det är inte bara hon som hotas utan även hennes dotter och familj. Det som oroar mig är att hoten inte längre kommer från regimen utan kommer efter och i samband med hennes arbete för att skydda Bahai-minoriteten i Iran. Det betyder att galna fundamentalister som Ahmadinejad och gänget inte riktigt har 100%ig koll på kan ligga bakom hoten.

Min respekt för Ebadi har med tiden vuxit. Det är svårt att föreställa sig den mod, energi och kärlek som hon har och som driver henne. Hon är 60 år gammal och hade lätt kunnat göra som många andra och lämnat Iran. Hon hade kunnat efter nobelpriset gjort en Ganji eller en Khatami – spenderat mer tid utanför Iran för att hålla tal i stora salar framför viktiga personer i kostym – men hon blev kvar i Iran och fortsatte att kämpa. Ska man göra en lista över personer som verkligen gjort skillnad för människor i Iran och som verkligen hjälpt flest så tror jag att Ebadi skulle toppa den listan.

Väktarrådet ångar på…

Nu har väktarrådet godkänt resultatet från ytterliggare 16 valkretsar.

Inrikesministern kvar ett tag till…

Regimen meddelar att inrikesministern kommer att få sitta kvar tills extravalen är klara den 25 april.

Inte helt problemfritt…

Sist så hävdade inrikesdepartementet att parlamentsvalen gick helt korrekt till och att det inte fanns några som helst överträdelser. Nu får man äta upp det. En talesman för enade fundamentalister (segrande partiet och Ahmadinejads parti) säger att en del överträdelser kan ha förekommit och att det är därför de fullständiga resultaten fortfarande dröjer från en del valdistrikt.

Khamenei och Ahmadinejad beefar om inrikesministern…

Det verkar som att det blåst upp till en liten storm bland den konservativa falangen. Khamenei verkar ogilla Ahmadinejads tanke på att byta ut inrikesminister Pourmohammadi. Egentligen har Khamenei inget att säga till om konkret, men konservativa vänner till Pourmohammadi påpekar att den andlige ledaren alltid i slutändan gett sin välsignelse när viktiga ministrar plockats in eller ut.

Det som får konservativa att gå i taket är ryktet som säger att Ahmadinejad inte ens har konsulterat Khamenei innan han beslutade att kicka Pourmohammedi samtidigt som beskedet om att han får kicken kommer efter parlamentsvalen som överlag beskrivs ha gått mycket bra till utifrån regimen perspektiv med högt valdeltagande.

Anledningen till att Pourmohammadi får kicken beror också enligt rykten på just parlamentsvalet. Enligt uppgifter i en del iranska tidningar så får Pourmohammadi kicken för att han sammanställde och utan Ahmadinejads vetskap skickade en rapport om överträdelser under valet till Khamenei. Det ska ha fått Ahmadinejad att gå i taket och bestämt sig för att kicka honom.

Inga kommentarer: