torsdag, april 10, 2008

Gedigen uppdatering...

I’m rich…

Iran andlige ledare och tillika diktator är en rik man. Med tanke på att han och hans vänner dominerar den iranska ekonomin så kan man också tänka sig att han har det extremt gott ställt. Men det betyder inte att han vänt sig ifrån fotfolket och gräsrötterna, han förstår deras verkligen deras problem och har nu bestämt sig för att ännu en gång visa ett tecken på sin enorma generositet och välvilja. Han donerar HELA 20 000 dollar för att bygga hem för de fattiga i Iran.

Att regimen ens vågar göra en propaganda grej av det här går över mitt förstånd…

Ingen strid…

Idag säger parlamentets talman Gholam-Ali Haddad-Adel att han även i fortsättningsvis kommer att vara talman för parlamentet. Under en presskonferens så sa han att fundamentalisterna som har absolutmajoritet av rösterna i parlamentet kommer att i förväg enas om en kandidat till posten som talman.

Därmed dödas alla Larijanis chanser. Förhoppningen var att reformister och moderata konservativa skulle göra gemensam sak och få över tillräckligt många moderata fundamentalister för att Larijani skulle ta hem segern. Men nu sluter fundamentalisterna leden och därmed är Larijani helt chanslöst.

Inga överträdelser?

Inrikesdepartementet rapporterar idag att det inte finns några som helst rapporter om överträdelser i samband med den första rundan av parlamentsvalen. Då uppstår frågan om de är fullständigt korkade.

Eftersom reformisterna direkt började skicka in klagomål som handlade om alltifrån små saker som att fundamentalisterna kampanjade och satte upp affischer på den sista valdagen (förbjudet att kampanja då) till att Bassijs på vissa håll tvingade människor att rösta på fundamentalisternas kandidater.

Visst, jag förstår att regimen inte kan gå ut och medge att det varit några större felaktigheter under valet men att försöka trumma in budskapet att allt gick som det skulle och att det inte finns några klagomål från någon, det är lite som att skjuta sig själv i foten.

Inga samtal…

Irans förre chefsförhandlare och Khameneis nära allierade Ali Larijani berättar idag att det inte kommer att bli några nya samtal om Irans atomprogram förrän USA erkänner Irans rättigheter. Samtidigt gav han Ahmadinejad en känga och sa att framgångarna med atomprogrammet kan ingen enskild administration ta åt sig.

Mer Larijani…

Larijani kräver att parlamentet blir mer aktivt och i högre grad engagera sig i de stora och viktiga frågorna. Han menade att det var dags att återupprätta stabilitet i Irans politiska system och beslut och att de ständiga förändringarna och tvära kasten fått investerare att fly från Iran.

Men Ahmadinejad utlovar mer förändring…

Ahmadinejad har bestämt för att kicka nya ministrar. Det rör sig om viktiga departement, nämligen ekonomi och inrikesministeriet. Jag är själv lite överraskad över att inrikesdepartementets Mostafa Pourmohammadi får kicken. Han har varit en nära allierad till Ahmadinejad och var den som var ytterst ansvarig för den för regimen väldigt lyckade parlamentsvalet.

Att ekonomiministern Davoud Danesh Ja’fari får kicken är inte helt oväntat. Det har ryktats om att han ska ersättas det senaste året men Ahmadinejad har haft kvar honom, eftersom han genomfört Ahmadinejads ekonomiska dekret. Nu har Ahmadinejad och parlamentet 3-månader på sig att utnämna nya kandidater.

Att Ahmadinejad väljer att kicka 2 viktiga ministrar för att utnämna nya visar att han hyser goda förhoppningar att nästa parlament kommer att vara lika samarbetsvillig om inte mer än den nuvarande. Ministrarna måste godkännas av parlamentet...

Inga kommentarer: