fredag, april 25, 2008

Så var det igång igen…

Idag påbörjas extravalen, där 164 kandidater (varav 12 är kvinnor) slåss om 82 parlamentsplatser.

Valdebatt…

Något lite annorlunda ägde rum i Iran igår, nämligen en valdebatt arrangerat av Tehrans universitet. Där reformister och konservativa diskuterade bland annat Irans ekonomi. Det rapporteras som att det visserligen var en snäll tillställning men åsiktsskillnaderna fanns ändå där.

Reformisterna kritiserade Ahmadinejad och regeringen på flera punkter, de sa att de visserligen stödjer regeringens slogans och ideal men inte dess konkreta politik. Reformisterna kritiserade de konservativa för att gapet mellan rika och fattiga ökar och blir allt värre och uppmanade regeringen att handla istället för att bara ägna sig åt propaganda.

Även parlamentet fick en släng av kritik för att tidigare ha varit alldeles för snäll mot regeringen och agerat som Ahmadinejads advokater istället för folkets. Samtliga kandidater var också överens om att Iran saknade rätt form av expertis och spetskunnande.

Det här visar på att det faktiskt finns en spänning och dynamik inom regimen. Att 3 parlamentsledamöter möts i en debatt som ändå verkar ha varit innehållsrik och inte 3 personer som enbart hyllar regimen och att media skriver om den (säkerligen snällt och lite censurerad) visar att Iran är inte jämförbart med Nordkorea, Saudiarabien eller Burma. Utan att det finns en dynamik inom regimen som är ett långt bättre instrument för förändring och demokratisering än sanktioner och högljudd retorik om regimechange.

Inga kommentarer: