måndag, april 07, 2008

Ännu en helg i Iran...

Passion of Mohammed…

Regimen gör sitt bästa för att försöka få till ännu en “vi är kränkta muslimer” historia kring filmen Fitna, men det går som vanligt si så där. Hittills har regimen mäktat med att samla 70 Bassijs att demonstrera utanför Nederländernas ambassad. Demonstranterna krävde inte bara död åt USA och Israel utan också att Holländska företag såsom Phillips och Shell skulle kastas ut från Iran. Samtidigt krävde parlamentets talman Gholam-Ali Haddad-Adel att världen skulle bojkotta produkter från länder som ”hädar islam”.

Men som vanligt med regimen så är retoriken en sak och det man gör i praktiken något helt annat…

Begging you…

Regimen i Iran meddelar idag att man nu officiellt fått en förfrågan från USA om en fjärde runda av samtal om Irak, enligt utrikesdepartementets talesman Mohammad-Ali Hosseini. Han noterade också att regeringen nu granskar förfrågan och kan ”notera” att det rör sig om en upprepad ”önskan” från USA:s sida att hålla samtal.

Ahmadinejad öppnar en bank…

Ahmadinejad och Chavez gör nu sitt bästa för att bakvägen försöka anvädna OPEC som vapen mot USA. Ahmadinejad vill nu öppna en bank i OPECs regi och att OPEC ska göra gemensam sak och bara handla olja i en enda valuta (Iran och Venezuela har bytt dollar mot Euro, ekonomiskt och politiskt smart drag). Samtidigt kritiserade Ahmadienjad indirekt Saudi-Arabien för att hålla oljepriset på en för lågnivå.

Omval…

Nu är det klart att 162 kandidater kommer att kunna ställa upp i de extraval som ska hållas den 17 april. Valen kommer att hållas i 98 städer och utgör 30 % av alla valkretsar. Nu är det också klart att det är HELA 81 platser som ska tillsättas.

1 kommentar:

Unknown sa...

Samtidigt kritiserade Ahmadienjad indirekt Saudi-Arabien för att hålla oljepriset på en för lågnivå.

Han har rätt där men faktum är att Saudi inte kan göra annat ens om de ville:

1. Med nuvarande dollarpris måste Saudi sälja de mängder som de gör.

2. Saudis ekonomi är tätt sammanflätat med dollarn. Om de gör som Iran/Venezuela och byter från dollar till Euro kommer dollar tappa än mer i värde och inflödet av amerikansk kapital till landet minskar.

3. Sen tror jag att du tänker omvänt i din analys om att det är politiskt smart. Det politiskt smarta vore att stödköpa dollar så att dess värde bevaras/inte sjunker drastiskt. Då kommer USA och Bush att ha en fortsatt negativ bytesbalans och jobben kommer fortsätta flytta utomlands, något som belastar Republikanerna i valet. Ett fallande dollarpris däremot är positivt för jobbstatistiken och det tror jag kan bli en avgörande faktor i november. Iran vill troligen hellre ha Obama än McCain.

4. Men du gör rätt analys i att det är ekonomiskt smart för just Iran att byta till Euro. Troligen därför de genomförde bytet.