onsdag, maj 14, 2008

Ahmadinejad vill debattera...

Ahmadinejad vill debattera…

Ahmadinejad utmanar nu presidentkandidaterna i USA på debatt, “så länge de sker under rättvisa förhållanden så är vi redo att prata med vem som helst förutom den sionistiska regimen”. Ahmadinejad har även tidigare utmanat president George W. Bush på debatt, men det blev inget…

Nu är det bara att hoppas att McCain vs Ahmadinejad verkligen blir av…

Bistånd?

Stadsfullmäktige i Tehran beslutade häromdagen att skänka 3 miljoner US dollar till Libanon för dess återbyggnad. Det har fått befolkningen i Tehran att gå i taket. Inte så mycket på grund av att man tror att pengarna kommer att forslas till Hezbollah (vilket de säkert kommer att göra), men man är arg över att skattepengar som behövs i staden går någon annanstans. Reformister hävdar att regimen krängt pengar så till Hezbollah under en långtid.

Libanon…

Regimen möter nu stark kritik från hela arabvärlden för sitt stöd till Hezbollah sedan milisen senaste statskupp försök. Den saudiska utrikesministern pekade direkt ut Iran som anledningen till den senaste tidens våldsamheter i Libanon. Regimen slår ifrån sig och säger att saudierna borde bry sig mindre om ”sina arabiska territorier” och bry sig mer om palestinierna.
Hezbollahs agerande gör det svårt för regimen. Dels tappar den stöd i arabvärlden som redan är skeptisk till Tehran samtidigt som den inte kan ta avstånd från sin egen skapelse Hezbollah.

Till skillnad från de flesta så tror jag inte att Nasrullah och Hezbollah är några nickedockor till Tehran. Visserligen har regimen ett betydande inflytande men det är nog inte så att Hezbollah
lyder varenda order från Khamenei eller Ahmadinejad.

Samtidigt kan man också hävda att precis som med Irak så vill olika falanger inom regimen olika saker i Libanon.

Race to the bottom…

Ahmadinejads ekonomiska politik skapar fler offer. Nu är det verkstad och gruvindustrierna som är på väg att ta en stor smäll. För nu har regeringen lagt ett pristak, oavsett marknadspriser, för att bekämpa inflationen. Regeringen säger att den är medveten om att det här kan få hittills lönsamma företag att gå med förlust (trots höga råvarupriser) men att det nationella intresset går före.

Aktiemarknaden störtdök givetvis efter regeringens senaste tilltag för att bekämpa inflationen.

Inga kommentarer: