måndag, maj 26, 2008

Maktdelning...

Maktdelning...

Jag har varit lite dålig på att blogga den senaste tiden eftersom så mycket annat kommit i vägen. Så när jag idag satte mig ner och gick igenom den senaste tidens händelser i Iran så fick jag en mindre chock. Ali Larijani har valts till posten som parlamentets talman.

Han fick hela 160 röster mot den sittande talmannen Gholam-Ali Haddad-Adel som bara fick 50
röster.

Det pågår spekulationer om att valet skulle ha avgjorts av att Ahmadinejad ville bli av med Haddad-Adel som han ansåg var för kritisk mot regeringen. Men det låter tämligen korkat och ologiskt eftersom Larijani varit minst lika kritisk mot Ahmadinejad och regeringen, så pass kritisk att han fick kicken som chefsförhandlare av Ahmadinejad. Samtidigt som Larijani utgör ett mycket större hot i presidentvalet än vad Haddad-Adel gör.

Det är svårt att säga vad det här betyder i slutändan och varför Haddad-Adel fick kicken med en så stor majoritet. Men en del teorier,

1) Khamenei bestämde sig för Larijani. Han har egentligen hållit tyst om vem som han tycker borde bli talman eftersom han har godkontakt med båda. Men han kan ha bestämt sig för Larijani för att han tror att han kommer att göra ett bättre jobb med att hålla Ahmadinejad i schack främst när det gäller ekonomiska frågor.
2) Parlamentsledamöterna var trötta på Haddad-Adel. Han hjälpte ju trots allt Ahmadinejad att få igenom nästan allt han ville under de första åren, det var bara det sista året som han uttryckligen var kritisk mot regeringen.
3) Ahmadinejad lessnade på Haddad-Adel. Det är faktiskt fullt möjligt att Ahmadinejad ansåg att Haddad-Adel gått för långt. Särskilt deras sista gräl där Ahmadinejad i ett brev anklagade Haddad-Adel för konstitutionsbrott och förräderi kan ha varit droppen som fått bägaren att rinna över.
4) Maktfördelning. De konservativa insåg snabbt att man måste få till en maktfördelning mellan Ahmadinejad och Larijani.

Libanon – nu Irans bitch!

Det hela var väldigt symboliskt. När Libanons nye president Michel Suleiman svors in fanns Irans utrikesminister på plats. Men det var inte bara för att träffa Suleiman, utan Mottaki besökte först och främst Hizbollah och den dess tidigare ledare Imad Mughniehs grav först.
Ahmadinejad i sin tur valde att först ringa och gratulera Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah till valet av president innan han gratulerade Suleiman till att han valdes.

Moore åker till Iran…

Det verkar nu vara helt klart att Moore kommer att resa till Iran och han ska göra det i samband med den iranska internationella dokumentär festivalen i otkober…

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skojar du?

Är det bekräftat att Michael Moore kommer att åka till Iran, mitt under USA:s presidentvalskampanj?

Majed Safaee sa...

Regim-media körde hårt på den nyheten igår. Jag vet inte om det är bekräftat till 100% att han kommer att åka eller om det att han sagt att han är intresserad och vill, osv...