fredag, maj 09, 2008

Nytt från Iran...

Inget mer…

Det ser inte ut att bli några fler samtal mellan Iran och USA om säkerhetsläget I Irak. Den fjärderundan av samtal som skulle ha ägt rum för ganska längesedan har nu skjutits upp på obestämd tid. Tidigare har regimen skylt på amerikanskt ointresse. Enligt en talesman för Iraks utrikesdepartement så är inga fler samtal mellan länderna inplanerade och Iraks utrikesminister Hoshyar Zebari säger att han är skeptisk om det blir fler samtal samtidigt som ”spänningarna ökar”.

Det verkar som att anledningen till att det inte blir några fler samtal är att Iran vill att USA ska stoppa den Irakiska armén tillslag mot Moqtada Al-Sadrs milis. Zebari sa också att Irak tycker att samtalen är viktiga och kommer att arbeta för att föra parterna närmare varandra.

Upp på sadeln…

Regimen säger nu att den under de kommande veckorna kommer att presentera ett helt nytt paket med lösningar till det internationella samfundet för att lösa låsningen runt landets atomprogram. Det var Irans ambassadör i London som avslöjade att det nu finns ett helt nytt diplomatiskt paket som regimen är redo att erbjuda. Han sa att han inte kunde ge några detaljer men att paketet i sin helhet skulle läggas fram inom två veckor. Men det ska tydligen vara ett brett paket som gäller alltifrån energisäkerhet, antiterrorism, drogbekämpning och atomprogrammet.

Jag misstänker att regimen inte kommer att göra några större revolutionerande ändringar i det den har sagt om atomprogrammet – däremot så är det nu mer villig att koppla andra områden till det. Jag misstänker att energisäkerhet handlar om att Iran är redo att börja på allvar exportera naturgas till Europa och erbjuda ett alternativ till rysknaturgas.

Inga kommentarer: