söndag, juni 12, 2005

Nasser Zarafshan är döende...

Nasser Zarafshan är en iransk advokat och författare som dömdes till fem års fängelse för att ha kritiserat regimen efter de beryktade "kedjemorden" 1998. Han var företrädare för flera av anhörigfamiljerna och lyckades med sin skicklighet visa på felaktigheter i utredningarna. Detta fick stor uppståndelse i Iran och regimen såg inga andra utvägar än att fängsla honom. Officiellt hette det att man hittat vapen hemma hos honom i en husransakan. Givetvis lögn.

Senaste veckan

Nasser har suttit fängslad sedan den 8:e augusti 2002. Han är en gammal man som inte kan leva utan sin medicin. Sedan några dagar tillbaka har regimen förbjudit all transport av medicin till honom. Detta fick Nasser att börja hungerstrejka med kommentaren (på ett ungefär): - Regimen vill att min död ska se naturlig ut. Därför stänger de av min medicin istället för att lösa det som de brukar. I protest mot detta börjar jag hungerstrejka.

Just nu

Idag har hungerstrejken pågått i mer än två dagar. Vi i Liberala Iranvänner känner idag stor sorg med Nasser och hans familj, ty imorgon vid den här tiden kommer ytterliggare en iransk frihetskämpe ha prisat med sitt liv för att ha uttryckt sin åsikt.

Av: Siavosh

Inga kommentarer: