lördag, juni 18, 2005

Debattartikel om presidentvalet, av Majed Safaee

Idag den 17e juni äger ett av världens mest välregisserade skådespel rum, nämligen presidentvalen i Iran. Kandidaterna har handplockats av regimen, över 1000 personer ville kandidera endast åtta godkändes. Kvinnor fick redan i början veta att de inte ansågs vara tillräckligt ”kompetenta” för att inneha presidentposten.

De kandidater som nu ställer upp har samtliga sin lojalitet hos den ”andlige ledaren” Khamenei. Khamenei styr landet med ett järngrepp, inget sker utan hans vetskap och välsignelse, han bestämmer vilka som får ställa upp i presidentvalet och vem som ska vinna. Dessutom har Khamenei tillgång till en av världens mest fruktade underrättelsetjänster som hotar och mördar oppositionella både i och utanför Iran.

Favorit till att vinna presidentvalet är den fördetta presidenten Rafsanjani. Han har under de senaste 26 åren tillhört mullornas innersta cirkel och har ett stort personligt ansvar för förtrycket och den sociala misären i Iran. Själv har han efter 26 år av korruption och stöld blivit en av världens rikaste män.

Rafsanjani har drivit dubbla kampanjer, en i Iran och en i västvärldens medier. I Iran så lovar hans hantlangare kärnvapen medan han i västvärlden vill framstå som demokrat och reformvän. Men Rafsanjani är långtifrån någon demokrat, under hans första period som president så ökade förtrycket och han är också ansvarig för mord på flera journalister och oppositionella.

Samtidigt är det folkliga missnöjet med mullornas styre stort, en opinionsundersökning gjord av en statlig myndighet visade att bara 8 % av befolkningen i Iran stödjer Irans politiska system. Det låga stödet märks också när det kommer till människors intresse för valet. Valdeltagandet verkar bli rekordlågt, opinionsundersökningar i Iran visar på siffror mellan 10 och 30 % valdeltagande.

Men regimens propaganda apparat är i fullgång, det är en ”islamisk plikt” att rösta säger man.
Den som inte utför sin ”plikt” kan se fram emot att få sparken, se sina matkuponger eller pensioner indragna. Hot som blir omöjliga att stå emot för en befolkning som fått det allt sämre under mullornas ekonomiska vanstyre.

Men mullorna i Iran utgör inte bara ett hot mot den Iranska befolkningen, de utgör också ett internationellt hot. Regimen lägger årligen stora resurser för att beväpna en rad olika terrororganisationer som Hizbollah och Hamas.

Samtidigt försöker den regim som nyligen utsett till den största sponsorn av terrorism att utveckla kärnvapen. Medan världens demokratier visar oenighet och handlingsförlamning inför det hot som mullorna utgör. De nuvarande samtalen mellan Iran och EU har visat sig vara fullständigt meningslösa. För någon dag sen stiftade mullorna en lag som betyder att Iran kommer att fortsätta sin urananrikning oavsett resultatet i de pågående samtalen med EU.

Men andra ord det finns inget som EU länderna kan erbjuda regimen för att de ska upphöra med urananrikning och kärnvapen programmet. Det som erbjuds Iran just nu är medlemskap i WTO, något som mullorna är helt ointresserade av. Mullorna, med Rafsanjani och Khamenei i spetsen, tjänar sina pengar på svarta affärer och systematisk korruption, de är inte intresserade av frihandel och konkurrens.

Hot om resolutioner i FN:s säkerhetsråd är knappast något som skrämmer regimen då den har skaffat sig två mäktiga allierade i säkerhetsrådet. Både Ryssland och Kina har starka ekonomiska och politiska band till regimen i Teheran, det är också Kina och Ryssland som hjälper regimen att utveckla sitt kärnvapen- och missilprogram.

Hoppet står till att världens fria länder agerar enat och ständigt ställer krav på demokrati och mänskliga rättigheter i Iran. Ett demokratisk Iran har inget behov att stödja terrorism eller att utveckla kärnvapen. Omvärlden måste sluta upp med att dalta med regimen och inse det ohyggliga hot som mullorna i Iran utgör. Det är dags att återigen börja ställa krav på demokrati och frihet. Idag är en mycket bra dag att börja.

Majed Safaee
LUF

Inga kommentarer: