måndag, juni 13, 2005

Mystiska terrorattentat i Iran...

Två terrorattacker tycks ha drabbat det Iranska folket idag enligt regimen. En i Ahwaz som dödade 8 personer och skadade 75, och tre i Teheran. Två av attackerna i Tehran krävde gjorde inga större skador, men den tredje krävde ett dödsoffer och skadade två. Även om en del ögonvittnen talar om att det var en brand som spred sig från en källare och knappast en bomb.

Men det intressanta med dessa ”attacker” är tajmingen. Fem dagar före ”presidentvalet” verkar det ha dykt upp en regimkritisk militant organisation i en av världens största polisstater. Det är knappast troligt att regimen låtit en grupp militanta oppositionella växa sig så starka att de kan på en och samma dag trigga igång, enligt regimen, fem olika attacker.

Terrorstämplade ”folkets Mujaheddin” har nog inget med de senaste attackerna att göra, eftersom de spenderat väldigt mycket tid och resurser för att verka rumsrena under den senaste tiden.

Då är frågan vart kommer attackerna ifrån? De kan mycket väl vara dit placerade av Rafsanjani, Khamenei och Co. Anledningarna är väldigt enkla, först och främst så kan de bortförklara det låga valdeltagandet, detta har redan börjat då regimens talesmän talar om att dessa attacker syftar till att ”sprida oro och sänka” valdeltagandet. Detta ger regimen också en unik möjlighet att i namn av ”terrorbekämpning” använda hårdhandskarna på regimkritiker de sista dagarna inför valet och de första dagarna efter valet.

Dessutom så kan vi gott räkna med att det kommer att råda undantags tillstånd och fullständig demonstrationsförbjud i Iran under själva valdagen, med tanke på det rådande ”säkerhetsläget”. Vilket gör att det är fritt fram för regimen att använda den stora släggan på demonstranter och oppositionella.

Inga kommentarer: