lördag, juni 25, 2005

Andra valomgången...

24/6 2005, ett historiskt datum.

Den störste vinnaren i presidentvalet är inte som många tror Ahmedinejad, utan det är Irans ”andlige ledare” Khamenei. Av många uträknad som okunnig och korkad har Khamenei under det så kallade presidentvalet verkligen visat vad han går för.


Han har nu hela det Iranska samhället i sina händer, under Rafsanjani och Khatamis tid som president fick han ta ett kliv åt sidan medan Rafsanjani dominerade Irans politiska scen. Idag är det bara Khamenei och hans ultra konservativa vänner, chansen att Iran kommer att bli ett nytt Talibanstyre är väldigt stort.

Den nye presidenten kommer inte att vara något annat Khameneis marionett, då han vann valet tackvare Khameneis paramilitära grupper och hans mycket välplanerade statskupp.

Ahmedinejad har i stort sett inget folkligt stöd alls, med tanke på att alla opinionsundersökningar innan visade att han låg sist i fältet. Inför hotet om att han skulle bli nästa president började människor att sluta upp bakom Rafsanjani och valdeltagandet var igår mycket högre än första omgången. Men ändå lyckades Ahmedinejad "vinna" överlägset.

De flesta opiononsundersökningar innan valet visade att Ahmedinejad låg sist i fältet, och även när rösterna hade börjat räknas i det första omgången låg Ahmedinejad illa till, alla förväntade sig att det skulle stå mellan Moin och Rafsanjani. Men helt plötsligt hittade man en 6 miljoiner röster för Ahmedinejad.

Valfusk i den första omgången…

Detta var inget "val", inte ens med den Islamiska republikens mått. Detta var en statskupp och så här gick det till enligt källor inne i Iran.

Folkets röster räknades inte, istället fick inrikesministeriet order från Khamenei att de skulle utropa Rafsanjani som etta och Ahmedinejad som tvåa. Efter ordern tog inrikesministeriet kontakt med president Khatami som krävde att folkets röster skulle fortsätta räknas. De första officiella resultaten visade att Karroubi ledde med Rafsanjani som tvåa och Ghalibaf som trea. Därefter annonserade väkttarrådet (som utses av Khamenei) sina egna "resultat", trots att väktarrådet enligt konstitutionen inte får blanda sig i presidentvalet. Väktarrådets "resultat" var ett eko av Khameneis order, nämligen Rafsanjani som etta och Ahmedinejad som tvåa.

Inrikesministeriet fick nu ännu en gång en order om att sluta räkna rösterna och istället gå ut med resultatet att Rafsanjani hade vunnit och Ahmedinejad blivit tvåa. Denna gång gav Khatami med sig och resultaten blev som Khamenei och väktarrådet ville.

Kvällen innan hade Khamenei också beordrat landets revolutionsgarden och den paramilitära gruppen Bassijs att de med sina familjer på valdagen skulle rösta på Ahmedinejad. Det förekom också rapporter under hela dagen om hur dessa grupper utanför vallokaler hotat människor som inte ville rösta på Ahmedinejad. Eftersom det inte finns några valbås inne i vallokalerna så blir hoten verkliga.

Den konservativa tidningen Kayhan som anses vara Khameneis tidning kunde på morgonen innan de första resultaten (som visade på Karoubi och Rafsanjani) utse Rafsanjani till vinnare och Ahmedinejad som tvåa.

Valfusk I den andra omgången..

Det gick så långt att inrikesministeriet själva ville stänga vissa av vallokalerna då medlemmar ur den paramilitära gruppen Bassijs och väktarrådets utsända lagts sig i så mycket att det var omöjligt att ens för den islamiska republiken att hålla ett val. Men begäran avslogs av väktarrådet, eftersom Bassijs och väktarrådets inblandning endast gynnade Khameneis kandidat Ahmedinejad så fanns det ingen anledning att stänga några vallokaler.

Återigen kunde tidningen Kayhan innan de första officiella resultaten släppts berätta i sin upplaga att Ahmedinejad var Irans nye president.

Ahemdinejad extrem fundamentalisten..

Vem är då Irans nye president?

Jo, en fundamentalist av den extremare sorten. Som borgmästare i Teheran så var hans första åtgärd var att lagstifta att män och kvinnor inte fick dela hiss. Han började dela upp stadens parker i en del för män och en för kvinnor. Han införde regler och lagar om att alla män som jobbade för staden skulle ha skägg och klä sig enligt ”islamiska” regler, m.m.

Han har tillhört ledaregestalterna i Irans revolutionsgarder (regimens ideologiska armé). Det var på den tiden han kallblodigt knivhögg en kritisk journalist till döds. Han är misstänkt för att ha planerat en rad olika terroristattacker och bland annat ett mordförsök på författaren Salman Rushdie.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har full förståelse för att många nu kommer att söka sig bort från Iran. Den upplysta stadsbefolkningen kommer knappast att stå ut om landet blir ännu mera fundamentalistiskt. Framförallt tycker jag synd om landets kvinnor.