måndag, januari 29, 2007

Saudiarabien och Iran...

Igår kunde vi berätta om de frostiga relationerna mellan Iran och Egypten, ett annat land som inte tillhör regimens fanclub är Saudiarabien. Nyligen gjorde kung Abdul Aziz Al-Saud ett uttalande i en Kuwaitisk tidning där han bland annat sa att den Iranska regimens försök att omvända sunniter till shiaislam ”kommer att misslyckas”. Tidningen citerar också kungen med att säga att han gett regimen i Tehran rådet om att lära känna ”sina begränsningar”.

Saudierna är nog lika oroliga som Washington över den iranska regimens atomprogram, det sista saudierna vill se är ett Iran med kärnvapen. Allt sedan revolutionen har förhållandet mellan Iran och Saudiarabien varit ansträngt, speciellt efter Khomeinis kritik mot det saudiska kungafamiljen och regimens stöd till islamistiska grupper som velat störta kungafamiljen.

Men regimen har förstått att den måste stilla arabländernas oro för att inte bli allt för isolerade, regimen förstår att alliansen med Chavez, Castro och Lukashenko inte räcker långt. Men saudierna verkar stå emot, för några veckor sedan krävde Ahmadinejad och Chavez att OPEC skulle strypa oljeutbudet och därmed höja priserna på olja, men saudierna vägrar. Anledningen är inte att saudierna inte vill tjäna mer pengar utan att man ser alliansen med Washington mot Iran som viktigare. Man vet att ett högre oljepris skulle gynna den iranska regimen som just nu dras med stora ekonomiska bekymmer.

1 kommentar:

Ryan Ghadban sa...

Mötet i Mecca mellan de palestinska Fatah och Hamas tros av många också vara ett försök att dra undan mattan under Iran. Sedan isolationen av Palestina efter valen förra året har Iran gett mer bistånd till Hamas i ett försök att få inflytande i landet. Detta oroar Saudiarabien som nu försöker få Hamas på deras sida. (Fatah lyssnar redan till saudierna i praktiken).