söndag, januari 07, 2007

Mer om Khamenei...

Sitter just nu på Arlanda på väg hem och uppdaterar mig om vad som hänt i Iran under de senaste dagarna. Regimen har fortfarande inte gjort något för att bemöta ryktena om Khameneis död. Diktatorn har inte synts i media i flera dagar och det är inte så vanligt. Men regimen har inte heller förklarat att Khamenei är död, hade han dött för flera dagar sen så tror jag inte att regimen skulle sitta på nyheten så pass länge.

Det finns nu tre möjligheter som jag ser det,
1) Khamenei är på semester och bryr sig helt enkelt inte om att det går rykten om att han avlidit.
2) Khamenei har avlidit och maktkampen är så pass hård att regimen vägrar släppa nyhetens om hans död tills en efterträdare är utsedd.
3) Khamenei ligger på dödsbädden eller är svårt sjuk och regimen drar nu upp strategier på hur den ska gå till väga.

Nummer två och tre är egentligen samma sak, skillnaden ligger i om Khamenei ligger i respirator eller inte. Motsättningarna och konflikterna inom regimen är så pass hårda att det är svårt för regimen att komma överens om vem som ska ersätta Khamenei. Det var en annan sak med Khomeini, hans ord var lag så när han till slut valde Khamenei till sin efterträdare var det ingen som vågade gå emot. Men Khamenei har inte samma auktoritet bland falangerna inom regimen som Khomeini hade så det här är faktiskt första gången regimen på riktigt byter "ledare".

Vad som kommer att hända är svårt att sia om, har inte Khamenei setts till i början av nästa vecka så kan vi utgå ifrån att regimen påbörjat planeringen för hans begravning.

Inga kommentarer: