fredag, januari 19, 2007

Dagens nyhetsskörd...

En turist mot en mördare!

Regimen förhandlar just nu med Tyskland om frisläppandet av en tystturist som greps i november 2005 för att olagligt tagit sig över gränsen till Iran. Donald Klein som till yrket är skulptör åkte vilse med sin båt på en fisketur i Dubai. Han dömdes till 18 månaders fängelse. Den Iranska regimen vill i utbyte mot Klein ha hem mördaren Kazem Darabi som 1992 mördade fyra kurdiska oppositionsledare i Tyskland, en tyskdomstol kom senare fram att Darabi fått sina order ifrån regimens högsta ort och namngav bland annat Irans dåvarande president Rafsanjani som ansvarig. Sedan dess har Rafsanjani inte kunnat resa utanför Iran i rädsla för att bli gripen för morden. Darabi själv fick ett livstidsstraff för morden.

Nazanin…

Rätten friade Nazanin från anklagelser om mord men ansåg ändå att hon använt sig av för mycket våld i sin kamp att rädda sig själv och sin 15-åriga kusin ifrån att bli våldtagna av två män. Domstolen har nu dömt Nazanin till att betala ”blodspengar” till våldtäktsmännens familjer. När väl pengarna är betalade kommer Nazanin att släppas på fri fot. Nazanins advokater är inte nöjda och har begärt att hon ska släppas fri utan att behöva betala några ”blodspengar”, men överklagandet kan ta flera månader så till dess kommer Nazanin säkerligen att släppas fri mot borgen.

Castro gladast..

Hugo Chavez och Ahmadinejad har beslutat att sätta upp en fond på närmare 1 miljard dollar för att hjälpa länder att bli fria från USA; s dominans. Pengarna ska användas till investeringar i länder som är vänligt sinnade till regimerna i Venezuela och Iran. Det här är inget nytt egentligen, Iran hade en liknande fond under Shahens tid men pengarna gick oftast rakt ner i antingen Shahens fickor eller korrupta regimers. Så lär det även fungera nu, Fidel Castro sitter säkerligen just nu med sina ansökningsblanketter.

PR-genier på ambassaden!

Idag kom ytterligare ett pressmeddelande från den Iranska ambassaden i Sverige. PR-genierna på ambassaden verkar ha jobbat på högvarv, för den här gången lyckades man verkligen producera något som liknade ett pressmeddelande. Hyffsat kort och inte som tidigare en hel roman och texten hängde ihop, inte en massa dravel med andra ord.

Men problemet är att pressmeddelandet handlar om FN-resolution 1737 som antogs i slutet av december 2006. Det tar alltså ambassaden en hel månad att spotta ur sig något, förmodligen för att man måste få allt godkänt från utrikesdepartementet i Tehran.

Noterat

Den Iranska regimen hävdar att man lyckats skjuta ner ett obemannat amerikanskt spionplan.

Inga kommentarer: