måndag, januari 15, 2007

Direkta förhandlingar med USA?

Den amerikanska regeringen säger nu att de fem personer som greps i Arbil, Irak för några dagar sen tillhör ett elitförband ur Revolutionsgardet och misstänks för att ha beväpnat terrorister i Irak. Enligt Bush administrationen kom gripandet efter underrättelseinformation om att stora mängder av vapen och utrustning skickats från Iran till den shiitiska Al-Sadr milisen.

De fem personerna greps i en byggnad i staden Arbil som den Iranska regimen och den Irakiska regeringen påstår är en konsulat byggnad och att gripandet därmed strider mot internationell rätt. Den Iranska regimens krokodiltårar blir lite löjliga med tanke på att det kommer från en regim som stormade USA: s ambassad i Tehran och kidnappade 63 diplomater och 3 amerikanska medborgare under 444-dagar och som sanktionerar terrordåd utomlands.

Men att Iran haft ett finger med i spelet och hjälpt terrorister i Irak är väl ingen större överraskning, nyheten är att USA vill visa att de har fått nog. Oroande för Ahmadinajed och Khamenei är de rykten som säger att bland de fem gripna finns Abbas Hosseini, rådgivare till Khamenei och en av Ahmadinejads viktigaste strateger.

Det kan också ha gjort att regimen nu mildrar sin ton mot USA och under dagen har både Ahmadinejad och regeringens talesman öppnat upp för samtal med USA om förhållandena är ”rättvisa”. Samtidigt går det rykten om att Khameneis högra hand och Irans chefsförhandlare Ali Larijani under sitt besök igår i Saudiarabien bett saudierna att medla mellan Iran och USA. Regimen förnekade idag detta som bara rykten, men något är tydligen i görningen. Är regimen rädda för vad Abbas Hosseini och de andra fem gripna kan avslöja?

Samtidigt visar det här också att vi har haft fel och att ryktena om Khameneis hälsotillstånd varit felaktiga, han lever och är tydligen tillräckligt frisk för att kunna fatta viktiga policybeslut. Det finns inte en chans att Ahmadinejad eller Larijani själva skulle ta initiativ till samtal med USA utan att första ha fått Khameneis tillstånd. Dessutom befinner sig Ahmadinejad fortfarande i Latin Amerika. Khamenei träffade också idag öppna upp för samtal mellan Iran och USA utan att först ha fått Khameneis tillstånd. Samtidigt träffade Khamenei idag Sunnitiska och Shiitiska ledare och teologer i ett försök att skapa ”enighet” i den islamiska världen mot USA och västvärlden.

Inga kommentarer: