torsdag, april 27, 2006

Khamenei hotar!

Igår gick han till attack, übermullan och Irans ”andlige ledare” Khamenei, under ett tal sa han att om USA attackerar Iran så kommer regimen att slå tillbaka ”dubbelt så hårt”. Han menade att den Iranska regimen inte kommer att attackera någon men om den blir attackerad kommer att slå tillbaka dubbelt så hårt mot amerikanska intressen runt om i världen.

Två intressanta saker med talet:

För det första, Khamenei säger att regimen inte kommer att attackera någon såvida den själv inte blir attackerad. Det måste väl betyda en kursändring i regimens politik gentemot Israel. Fast jag tror inte att Khamenei tänkte så långt innan han öppnade munnen, nästa tal kommer han säkerligen att kräva Israels förintelse m.m.

För det andra ger regimen och Khamenei en allt mer ängsligt intryck, från att ha sopat mattan med EU-3 vid förhandlingarna så verkar något ha hänt. Det lär vara kaoset på hemmaplan som oroar mest, en splittrad regim och en allt mer oppositionell befolkning. Då blir också hotelserna högre, fler och mer precisa än tidigare, för det Khamenei sade igår är ju egentligen inget nytt bortsett från att han verkligen nämnde USA och utnämnde alla amerikanska intressen som legitima mål. Khomeini använde samma taktik, när det barkade åt h-vete på hemmaplan så gick han till attack mot den ”yttrefienden” må det ha varit USA eller Salman Rushdie. Frågan är hur långt Khamenei är bredd att gå?

Inga kommentarer: