lördag, april 22, 2006

Attacker mot kvinnoaktivister i Iran

Riksdagsledamoten Birgitta Ohlssons fråga till "dåvarande" utrikesminister Bosse Ringholm. Birgittas hemsida och blogg hittar ni här.

"Den 8 mars samlades tusen iranska kvinnosaksaktivister i Teheran i en studentpark för att demonstrera mot diskriminering av kvinnor, för fred och för att mänskliga rättigheter ska respekteras i Iran. Demonstrationen var, enligt Amnesty International, en fredlig och stillsam manifestation tills polisen började attackera kvinnorna med batonger och sparkar. Deltagare fängslades, kampanjmaterial beslagtogs och filmmaterial av övergreppen konfiskerades av polisen. Gång på gång toppar Iran listor över det globala kvinnoförtrycket. Kvinnor är andra klassens medborgare i Iran. Även i ett system där bägge könen i diktaturens Iran saknar grundläggande mänskliga fri- och rättigheter som att få tycka, tänka och tro fritt drabbas kvinnor värst. Kvinnor förtrycks enligt den islamiska sharialagstiftningen och förvägras via domstolar lika möjligheter att gifta sig och skilja sig samt ärva på lika villkor som männen.

Vilka politiska fördömanden och konkreta handlingar ämnar statsrådet i bilaterala kontakter använda mot den iranska regimens organiserade våldsamma attacker mot kvinnosaksaktivister i landet?"

Frågan besvaras av Carin Jämtin som uppenbarligen behöver lära sig lite mer om Iran. Mer om hennes svar senare...

Inga kommentarer: