söndag, april 23, 2006

Carin Jämtin vet inte vad hon snackar om!

Det här är Carin Jämtins svar på Birgitta Ohlssons (fp) fråga, läs sista delen av svaret och kommentarerna...

Jämtins svar:

Birgitta Ohlsson har frågat vilka politiska fördömanden och konkreta handlingar utrikesministern ämnar göra i bilaterala kontakter mot den iranska regimens organiserade våldsamma attacker mot kvinnosaksaktivister. Först vill jag hänvisa till Laila Freivalds svar på Gudrun Schymans fråga (2005/06:1199) i samma ämne. Jag beklagar djupt den förföljelse och de trakasserier som politiskt oliktänkande, försvarare av de mänskliga rättigheterna, journalister och andra regimkritiska grupper i ökad grad utsätts för av iranska myndigheter. Demonstrationen den 8 mars i Teheran och polisens oacceptabla agerande i samband med den är ett tydligt exempel på detta. Liksom frågeställaren är jag oroad över den bristande respekten för kvinnors rättigheter i Iran. Merparten av den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, som slår fast principen om icke-diskriminering, utgör i dag sedvanerätt som binder alla stater. Såväl Sverige som EU är pådrivande för att Iran ska värna kvinnors rättigheter, och vi verkar för att Iran ska ansluta sig till konventionen mot alla former av diskriminering mot kvinnor. Det är beklagligt att Väktarrådet stoppade parlamentets beslut om anslutning till denna konvention.

Iran har emellertid ratificerat många av de andra konventionerna om mänskliga rättigheter och har därmed också förbundit sig att respektera ett antal rättigheter som hör till ett demokratiskt samhälle, inklusive kvinnors rättigheter. Principen om lika rättigheter är därtill inskriven i den iranska grundlagen.*

Trots vissa förbättringar under senare år förekommer alltjämt en utbredd ekonomisk, social och rättslig diskriminering av kvinnor i Iran.**

Jag kan försäkra Birgitta Ohlsson att den svenska regeringen i bilaterala möten med iranska regeringsrepresentanter fortsatt kommer att påtala den bristande respekten för kvinnors rättigheter i Iran. Detta gjordes senast under kabinettssekreterare Hans Dahlgrens besök i Iran i november i fjol.***

Kommentarer:

* Den Iranska konstitutionen erkänner lika rättigheter enligt "islamiska kriterier". Det innebär att som det också står i konstitutionen att kvinnan definieras som mor och har endast ett värde i just rollen som moder eller som en del av en ”familj”. Avsnittet om "kvinnors rättigheter" fokuserar enbart på familjen och dess roll.

** Vilka förbättringar pratar Jämtin om? Att kvinnor nu får måla naglarna om de har handskar på sig? Eller att kvinnor inte får driva restauranger? Eller är det att kvinnliga journalister inte får jobba längre än klockan 18, för att "värna om deras familjer"? Vilka förbättringar är det Jämtin pratar om?

*** Men inte i möten sen november 2005? Som när Östros mötte Said Jalili för att skriva under ett investeringsskyddsavtal med regimen? Eller när Dahlgren fick besök av regimens män i Sverige? Eller när den Svenska Iran ambassadören fick skäll av terroristen Mottaki för "Sverige roll i karikatyrsåpan” tidigare i år? Eller när Freivalds lovade regimens ambassadör att be om ursäkt om någon tidning i Sverige publicerade karikatyrerna?


Vi har försökt hålla den här bloggen relativt fritt från Svensk partipolitik, men Sverige och svenskt utrikespolitik är i desperat behov av ett maktskifte.

Inga kommentarer: