tisdag, november 28, 2006
Dåligt samvete..
torsdag, november 23, 2006
FIFA stänger ut Iran!!!
Skälet: Iran bryter mot Fifas artikel 17 som inte tillåter politisk inblandning i hur det nationella förbundet styrs.
Iran är efter Kenya det andra landet på kort tid som sätts i karantän.
Fifa varnade redan i augusti Iran för konsekvenserna om inte landet återinsatte den valde Mohammed Dadgan som förbundsordförande. Dessutom krävde Fifa nya statuter.
Fifas deadline gick ut den 15 november, men eftersom den inte hörsammats hade Fifa inget annat val än att utesluta Iran. Beslutet togs av ordföranden Sepp Blatter och en representant vardera från de sex världsdelsförbunden.
måndag, november 20, 2006
Res inte till Iran!
Parlamentet godkände i söndags en lag som betyder att regimen nu kommer att ta fingeravtryck av samtliga amerikanska medborgare som reser in till Iran, det som ett svar på de amerikanska myndigheternas beslut att ta fingeravtryck på Iranska medborgare som reser in till USA, efter terrorattackerna 11/9 2001.
Man kan ha olika åsikter om det amerikanska beslutet men det här beslutet från den Iranska regimen borde leda till att alla som vill åka till Iran tänker efter en extra gång. Är jag redo att överlämna mina fingeravtryck till en mördarregim? Med tanke på hur extrema revolutionsgardet är i Iran och hur godtyckligt saker och ting fungerar i Iran så skulle jag inte direkt bli förvånad om revolutionsgardet tar det här som en ”carte blanche” för att börja ta fingeravtryck av alla utländska medborgare som reser in till Iran. Att frivilligt lämna fingeravtryck till en regim som Iran har sina uppenbara risker eftersom landet är långtifrån en rättsstat.
Regeringen har dock motsatt sig parlamentets beslut eftersom man är rädd för att den ska sabba för turistindustrin som regimen försöker att hårdsatsa på. Nu är det upp till Väktarrådet att beslut om parlamentets beslut är i ”enlighet med Islam”. Men om lagen går igenom helt så skulle jag alltså även avråda Svenskar från att göra resor till Iran.
Mugabe i Iran..
Min fiendes fiende är min vän. Så har den Iranska regimen resonerat länge vilket gjort att man samlat på sig väldigt många skumma ”sängkamrater” genom åren. Nu senast är det Zimbabwes diktator som kryper under täcket med Ahmadinejad. Robert Mugabe befinner sig just nu i Iran, fast hittills har han bara fått träffa Ahmadinejad. Frågan är om han anses vara tillräcklig viktig för att få träffa Irans ”andlige ledare” Khamenei.
Regimen hotar grannländer..
fredag, november 17, 2006
Iran declaring 'economic warfare'
"The Bush administration will see
Speaking to reporters at an e-commerce conference in
"Some
The U.S. Treasury in September barred
As a result of the increasing pressure from the Bush administration, Iranian banking authorities have complained European banks are increasingly reluctant to transact Iranian import and export sales in dollars and to extend open lines of credit for Iranians in dollars, fearing
Corsi previously has argued Saddam Hussein "signed his death warrant" by getting the U.N. to agree
"With our continuing budget and trade deficits, the Bush administration has to react strongly to any suggestion that world international markets might move away from dollar transactions or dollar holdings of foreign exchange currency," he said.
The risk also includes
"With
Corsi is concerned the Bush administration has been "de-industrializing the United States" by pursuing a free trade policy that allows China to replace U.S. manufacturers with what Corsi describes as "under-market slave labor or near slave labor."
"Now with
Corsi points out
"If
onsdag, november 15, 2006
Snart vill Ahmadinejad fira..
Idag gick president Ahmadinejad ut och sa att regimen inom tre månader har tillgång och kunskap om hela atomenergiprocessen. Han är så säker att han nästan kunde ge ett exakt datum. Han lovade att regimen inom de 10 första dagarna i februarimånad kommer att kunna fira detta ”triumf”.
Själva talet och ”avslöjandet” har egentligen ingen större betydelse, omvärlden har varit accepterat att Iran kommer och har rätt till fredlig atomenergi, däremot har man hela tiden, med rätta, varit skeptiska om regimens syften varit enbart fredliga. Med det här och liknande tal vill Ahmadinejad få USA och omvärlden att tro att regimen redan idag besitter all kunskap som den vill ha och behöver och att alla former av aktioner nu är bortkastade och försena.
måndag, november 13, 2006
Kortisar...
Nu sprids konspirationsteorierna kring Argentinas beslut att utlysa en internationell arresteringsorder på regimens förre president Rafsanjani. Enligt den regim ägda tidningen Entehkab så hade det Argentinska fallet mot Rafsanjani och Iran dött ut om det inte vore för ”interna och mäktiga motståndare till landets tidigare ledare”. Tidningen ser det här som ett led i en smutskastningskampanj mot just Rafsanjani och menar att de som utnyttjar detta tillfälle för att smutskasta Rafsanjani och regimens tidigare ledar samarbetar med de ”sionistiska krafterna” och förstör den Islamiska republikens rykte runt om i världen.
Hemliga rättegångar..
Human Rights Watch kräver att regimen stoppar avrättandet av 10 arabiska medborgare eftersom domarna är ett resultat av hemliga rättegångar som inte håller internationell standard. Dessa 10 ska ha dömts för sin inblandning i ett bombdåd i staden Ahwaz förra året. Under bara det senaste året har regimen dömt 13 ur den arabiska minoriteten till döds för att ha ”ageranden mot staten”.
lördag, november 11, 2006
"terrordåd? Vi näee...Det är en zionistisk konspiration!"
Regimen har hela tiden förnekat inblandning och menar att den argentinske domarens beslut tyder på att det finns en ”massiv judisk konspiration” mot Iran.
Det här betyder egentligen inte så mycket och det är inte första gången Rafsanjani direkt pekas ut som skyldig till ett terrordåd eller mord. 1997 pekade en Tysk domare ut Rafsanjani och Irans ”andlige ledare” Khamenei för att direkt vara ansvariga för mord på kurdiska oppositionella i Tyskland, det s.k. Mykonos morden. Sedan dess har Rafsanjani inte vågat resa utanför Irans gränser i rädsla för att gripas, bortsett från ett par resor till Saudiarabien och
Syrien har Rafsanjani inte vågat lämna Iran.
Det är också lite för tidigt att säga hur det här påverkar Rafsanjanis valkampanj och försök att styra Expertrådet. Det här kan ge honom ”cred” hos de mer fanatiska elementen inom regimen som hittills sett Rafsanjani som en ”mes” efter hans försök att stärka Irans band med bl.a USA och Europa. Det kan också betyda att banden mellan Rafsanjani och Khamenei stärks, för om Rafsanjani dras in i det här så betyder det också att Khamenei gör det.
Men det kan också få en annan effekt, att hans politiska motståndare använder sig av det här för att visa på Rafsanjani inte är någon liberal och reformförespråkare. Det med tanke på att Rafsanjani idag försöker framställa sig själv som ett alternativ Ahmadinejads galenskaper. Samtidigt som Khamenei väljer att ta sin han ifrån honom och låta Rafsanjani ta hela skulden.
Troligast är väl ändå att regimen väljer det första spåret fram tills att någon kan komma fram med så pass starka bevis att Khamenei får kalla fötter och väljer att hänga ut Rafsanjani för att rädda skinnet. Det betyder inte att Rafsanjani kommer att föras till Argentina för att stå inför domstol och få sitt straff utan förmodligen att han avpolletteras och blir satt i ”husarrest” som en del andra mullor som stött sig mot Khamenei på något sätt.
fredag, november 10, 2006
Regimens brutalitet..
Kianoosh Sanjari
Enligt rapporter och Iran Press News så har utsätts studentaktivisten Kianoosh Sanjari för daglig tortyr och förhör. Vittnet som berättar tillexempel att man på avdelning 209 i Evin fängelset kan höra hur Kianoosh skriker av smärta av tortyren som han utsätts för. Hans vänner är nu oroliga för att Kianoosh kommer att vara nästa studentaktivist som regimen tar livet av.
Ayatollah Kazemeini-Boroujerdi
Boroujerdi ska ha förts till det ökända Evin fängelset och avdelning 209 som är för politiska fångar. Sedan dess har ingen sett eller hört något från honom. För en vecka sedan genomförde dock regimen ännu en räd mot Boroujerdis hem där man beslagtog bland annat hans medicinska historia.
onsdag, november 08, 2006
Diktatorer möts och Ahmadinejad lovar rättvisa val..
Igår avslutade den Vitryske diktatorn Alexander Lukashenko en två dagars statsbesök i Iran. Lukashenko behandlades också som en stor statsman av regimen, han fick inte bara träffa Ahmadinejad utan också Irans ”andlige ledare” Khamenei. Dessutom fick han den stora äran att besöka Khomeinis grav.
Men det var nog inte riktigt anledningen till att Luka åkte till Iran, under hans visit skrev regimerna på ett åtta sidigt långt avtal om fördjupade bilaterala band och i ett första led ska ländernas handel med varandra öka till 350 miljoner dollar. Man kan tycka att 350 miljoner dollar i dessa sammanhang är småpotatis och varför skulle Luka vilja åka till Iran för att skriva på ett avtal när han kan skicka vilken underhuggare som helst. Men då ska man också komma ihåg att ländernas handel just nu ligger just nu på 45 miljoner dollar, så det är en ganska stor expansion och fingervisning om ländernas relation.
Det känns mycket bättre nu…
Det är tydligen oroligt i Iran inför valet till Expertrådet som äger rum den 15: e december, anklagelser om fusk flyger runt och de politiska partierna misstänks för att sprida ”desinformation” om varandra och om ”situationen i landet”. Då skickar Ahmadinejad fram Gholamhoosein Elham, som är regeringens talesman för att säga att Ahmadinejads regering ”kommer att vidta åtgärder för att försäkra ett rättvisst val”. Helt plötsligt känner sig alla lite tryggare och lugnare, Ahmadinejad kommer att ordna valet.
söndag, november 05, 2006
Årets enda Iran motion: En politik för frihet och demokrati i Iran
Förslag till riksdagsbeslut
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en politik för frihet och demokrati i Iran.
Sammanfattning
1979 skakades Iran av en revolution. Irans befolkning ville ha demokrati och frihet. Men revolutionen ersatte den rådande Shahdiktaturen med ett nytt förtryck. Befolkningen påtvingades religiösa lagar och kvinnornas rättigheter försämrades drastiskt. Idag lever mer än tre miljoner iranier i exil, detta på grund av det förtryck som råder i landet. Irans befolkning behöver Sveriges stöd i kampen för de mänskliga rättigheterna.
I motionen föreslås att:
-
Ge tillträde till oppositionen på Sveriges ambassad i Teheran
-
Stoppa ministerbesöken till Iran
-
Öppna ett konsulat i staden Mahabad
-
Stärka yttrandefriheten genom att satsa på oppositionell radio och satellitkanaler
-
Hitta sätt att kanalisera resurser till Irans demokrater
-
Kvinnors rättigheter bör vara en del av samtliga kontakter med den Iranska regimen
Motivering
I mer än 27 år har det iranska folket levt under ett starkt religiöst förtryck påtvingade av en brutal regim. Idag är Iran en av världens värsta diktaturer där medlemmar ur oppositionen torteras, förtrycks och mördas. Oberoende tidningar bannlyses och journalister som granskar regimen förföljs och hotas av revolutionsdomstolar. Organisationen Reportrar utan gränser kallar Iran för ”Mellanösterns största fängelse för journalister”.
Hittills har Sverige och omvärlden förhållit sig relativt passiv gentemot den iranska regimens övergrepp. Det tog tillexempel den före detta utrikesministern Laila Freivalds hela 50 dagar innan hon uttryckte stöd för den iranske berömde dissidenten Akbar Ganjis hungerstrejk.
På senare tid har all fokus legat på den iranska regimens atomprogram och kärnvapenambitioner och därmed har frågor som rör mänskliga rättigheter hamnat i skymundan. Denna motion fokuserar på vad den svenska regeringen kan och bör göra för att stödja den iranska befolkningens strävanden efter demokrati och mänskliga rättigheter.
Öppna Tehrans ambassad för oppositionen
Det fria ordet är starkt begränsad i Iran. Tidningar förbjuds och slås igen, oftast med våld. Böcker förbjuds eller censureras och på senare år har också regimen börjat censurera Internet i stor skala. Därför bör den svenska ambassaden i Tehran öppna sina dörrar för den iranska oppositionen. Ambassaden ska vara fredad mark där oppositionen kan samlas för att hålla möten utan att oroa sig för regimens säkerhetsstyrkor och underrättelsetjänst. Oppositionen borde också erbjudas möjlighet att få använda Internet samt få tillgång till tidningar och böcker som antingen är förbjudna eller censurerade av regimen. Den svenska ambassaden ska med andra ord vara en plats för yttrandefrihet i ett land fylld av censur och förtryck.
Stoppa ministerbesöken till Iran
Under förra mandatperioden besökte en rad svenska ministrar Iran för överläggningar med den iranska regimen; Laila Freivalds, Jens Orback och Thomas Bodström tillhörde några av dem. För varje svensk minister som besöker Iran eller dess representanter, ökar regimens legitimitet. Den svenska regeringen borde inse att varje form av officiellt besök på ministernivå används av den iranska regimen i propagandasyfte. Därför bör de diplomatiska relationerna mellan den svenska regeringen och den iranska regimen endast skötas på tjänstemanna nivå. Svenska ministrar skall inte i egenskap av minister träffa representanter för Irans regering.
Öppna ett konsulat i staden Mahabad
Den iranska regimen har under många år förtryckt olika befolkningsgrupper i Iran och den kurdiska befolkningen är den mest förföljda. Kurdiska politiker och företrädare har mördats, fängslats eller spårlöst försvunnit. Därför bör den svenska regeringen markera sitt stöd för den kurdiska befolkningen genom att öppna ett svenskt konsulat i den största kurdiska staden i Iran, Mahabad. Konsulatet ska också vara en friplats för de kurdiska partier och organisationer som är förbjudna av regimen.
Stärk yttrandefriheten genom att bidra till den demokratiska oppositionens radio och satellitkanaler.
Ett av de största offren för regimen i Iran är det fria ordet. Landets inrikesministerium censurerar och förbjuder böcker, skrifter och Internetsidor på löpande band. Därför var det glädjande att höra att den engelska kanalen BBC från årsskiftet kommer att satsa på en persisk satellitkanal som ska förmedla nyheter in i Iran. Därför bör Sveriges regering undersöka möjligheterna att ge Public Service företagen i uppdrag att försöka stödja de befintliga iranska satellitkanalerna redaktionellt. Sverige bör också förmedla ekonomisk hjälp till de tidningar som trycks i exil och som forslas in i landet.
Kanalisera demokratibistånd till Irans demokratikämpar
I slutet av 1990-talet reste sig stora delar av det iranska samhället mot regimen, framförda av en studentrörelse. Tyvärr visade sig studentrörelsen stå alldeles för ensamt och ha alldeles för dåliga resurser för att med demokratiska medel kunna utgöra ett allvarligt hot mot regimen. Därför bör den svenska regeringen ge i uppdrag till biståndsministern att hitta sätt att kanalisera biståndspengar till oppositionsgrupper inne i Iran. Sverige bör också öronmärka en del av biståndspengarna till att årligen gå till demokratibistånd i Iran, detta för att ge de oppositionella grupperna en kontinuitet i deras arbete.
Kvinnor och homo-, bi- och transpersoners rättigheter bör vara en del av den svenska regeringens samtliga kontakter med den iranska regimen.
Kvinnor i Iran behandlas som andra gradens medborgare i landet. En kvinnas vittnesmål är hälften värt en mans i domstol, kvinnor kan dömas till döden för otrohet och fortfarande stenas de till döds för okyskhet. Varje år rapporteras hundratals fall där kvinnor fått syra kastat i ansiktet av regimens moralpolis för att de inte täckt sina kroppar tillräckligt bra. Även HBT-personer förtrycks systematiskt då homosexualitet betecknas som ett brott och är straffbart med döden. Förra året hängde den Iranska regimen två unga män för just ”brottet” homosexualitet. Därför måste kvinnor och HBT-personers rättigheter ständigt vara närvarande i den svenska regeringens kontakter med den iranska regimen.
Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Stockholm den 30 oktober 2006 | |
Fredrik Malm (fp) |
fredag, november 03, 2006
Iran i riksdagen II
Under det senaste decenniet har den iranska regimen fördömts otaliga gånger av olika FN-organ för brott mot de mänskliga rättigheterna. Människorättsorganisationer som Amnesty International och Human Rights Watch har genom åren kontinuerligt avgett rapporter om den svåra situationen i landet. Ett mycket stort antal oppositionella och regimkritiker sitter fängslade. Anklagelserna är ofta absurda. Straffen för lindriga förseelser mot mullornas påbud har varit hårda och brutala. Kvinnor som brutit mot påbuden straffas särskilt hårt. Exempelvis den 22-åriga kvinnan Kobra Rahmanpour har väntat i fem år på att bli avrättad. Hon är anklagad för att ha mördat sin svärmor och har blivit våldtagen, bortgift, misshandlad och utsatt för sexuella övergrepp.
Nyligen dömdes en iransk kvinna till döden för äktenskapsbrott i oktober 2005. Straffet ska verkställas genom stening. En annan kvinna dömdes också till döden för mord av en domstol i Teheran i januari 2006. Hon hade erkänt att hon knivdödat en av tre män som försökte våldta henne och hennes nära släkting i en park i mars 2005. Dödsdomarna har ännu inte verkställts.
Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till utrikesministern:
Vilka åtgärder tänker utrikesministern vidta för att stoppa dödsstraffen för dessa iranska kvinnor?
torsdag, november 02, 2006
Den store profetens missiler..
Regimen har hittills själva inte bekräftat att man avfyrat Shahab missiler, utan man säger att övningen som man kallar ”den store profeten” bara innehåller specialförband ur Bassij styrkorna.
onsdag, november 01, 2006
Iran i riksdagen och Manuchehr Mohammadi befinner sig i USA...
Skriftlig fråga från Birgitta Ohlsson (fp)
"Sedan president Ahmadinejad kom till makten förra året har den iranska regimen slagit till än hårdare mot dissidenter och journalister. Tusentals studenter, kvinnorättsaktivister och regimkritiker har gripits och avrättningar av oppositionella sker nästan dagligen.
Manuchehr Mohammadi, en av förgrundsfigurerna i den iranska studentrörelsen, lyckades nyligen fly ifrån Iran men befinner sig enligt uppgifter i ett turkiskt fängelse där han utsatts för misshandel och kränkande behandling. Manuchehr Mohammadi är bror till Akbar Mohammadi, en av studentrörelsens ledare, som avled under oklara omständigheter i det beryktade Evinfängelset tidigare i år. I augusti uppmanade den europeiska unionen den iranska regimen att tillsätta en oberoende utredning för att utreda omständigheterna kring Akbar Mohammadis död. Samtidigt lovade unionen att övervaka och noga följa situationen kring hans bror Manuchehr Mohammadi.
Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta, bilateralt och inom ramen för EU-samarbetet, för att den turkiska staten inte ska avvisa Manuchehr Mohammadi tillbaka till Iran och en säker död?"
Svar från utrikesminister Carl Bildt
"Birgitta Ohlsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta, bilateralt och inom ramen för Europeiska Unionens samarbete, för att den turkiska staten inte skall avvisa Manuchehr Mohammadi tillbaka till Iran och en säker död.
Låt mig först nämna att vad gäller Manuchehr Mohammadi har vår ambassad i Ankara nyligen informerats om att denne befinner sig i säkerhet i USA. Detta är givetvis glädjande nyheter.
Allmänt gäller dock att omfattande förbättringar krävs av Turkiets asyl- och migrationshantering. Turkiet har visserligen anslutit sig till 1951 års Flyktingkonvention, men tillämpningen omfattar bara flyktingar från Europa.
Genom Turkiets EU-process har en anpassning inletts av turkisk lagstiftning och praktisk hantering till EU:s regler på asyl- och migrationsområdet. Detta innebär bl.a. krav på att inte begränsa tillämpningen av flyktingkonventionen till europeiska flyktingar. Inom ramen för medlemskapsförhandlingarna verkar Sverige och EU aktivt för att få till stånd nödvändiga och på längre sikt hållbara reformer på området. För detta ändamål tog Turkiet 2005 fram en nationell handlingsplan. Det kan dock konstateras att det återstår mycket arbete för att genomföra planen."
Turism...
Samtidigt som Ahmadinejad förra veckan starkt i parlamentet argumenterade emot ett lagförslag som skulle betyda att amerikaner skulle tvingas att lämna fingeravtryck under sin vistelse i Iran, trots det antog parlamentet lagen.