tisdag, augusti 09, 2005

Varför avslutade Ganji hungerstrejken?

Idag tisdag den 9/8 klockan 13:41 meddelade regimen att den fängslade journalisten Akbar Ganji avslutat sin hungerstrejk som nu pågått över 50 dagar. Det är många som just nu spekulerar i varför Ganji valde att avsluta hungerstrejken, regimen ser detta självklart som en stor seger. Kom Ganji på ”bättre tankar”, valde han att helt frivilligt att efter 50 dagar avsluta sin hungerstrejk?

En del av svaret till varför Ganji avslutade sin hungrestrejk kan man hitta i regimens agerande dagen innan, alltså måndagen 8/8. Då säkerhetstjänsten stormar Massoumeh Sahfiei hus, Akbar Ganjis fru.

Han fru berättar om hur säkerhetstjänsten hotade med att slå in dörren när hon krävde att de visade upp legitimation och domstolsbeslutet som krävs för en husrannsakan. Hon berättar om hur två av agenterna attackerar henne och tar av hennes slöja (chador) och binder fast henne till sängen medan de filmar henne och söker igenom huset under minst två timmar, där man till och med gick igenom dotterns rum och kläder.

Säkerhetstjänsten beslagtog en mängd dokument, böcker och familjens dator. Men hon säger att huset är i en sådan röra att det är svårt att veta exakt vad de tog med sig.

Anledningen till denna brutala husrannsakan kan vara att regimen förbereder ett fall mot Akbar Ganjis familj, han fru och dotter. Redan tidigare har den ultrakonservativa tidningen Kayhan, med starka kopplingar till diktatorn Kahmenei, anklagat Akbar Ganjis fru för att samarbeta med utländska makter för att skada regimen i Iran.

Det är nog med denna händelse och press på sig som Akbar Ganji idag beslutade att avsluta sin hungerstrejk.

Inga kommentarer: