tisdag, augusti 16, 2005

Ahmedinejads nya regering...

Häromdagen lämnade den nye presidenten Ahmedinejad in en lista över kommande ministrar i hans regering till parlamentet för godkännande. Ahmedinejads regering är en ultrakonservativ sådan i alla fall när det kommer till de viktigaste posterna och de flest har sin lojalitet lik Ahmedinejad hos ”den andlige ledaren” Khamenei.

Ahmedinejads val till inrikesminister, kulturminister och informationsminister är alla välkända ultrakonservativa, en hel del av ministrarna har också sin bakgrund i landets revolutionsgarden.

Till informationsminister (eller egentligen säkerhetsminister) så har Ahmedinejad utnämnt, Mohsen Ejehi. Ejehi var chefsåklagare i den religiösa domstolen, där han åtalade Abdollah Nouri, Khatamis första inrikesminister och en uttalad kritiker av Khamenei. Han har också en bakgrund i den iranska säkerhetstjänsten och planerade tillslag mot dissidenter och oppositionella.

Som Kulturminister utnämnde Ahmedinejad; Saffar Harandi. Han kommer närmast från den ultrakonservativa tidningen Kayhan. Han tillhör en av de riktigt hård konservativa som gärna slår till hårt mot all opposition. Därför fick han också positionen som kulturminister, regimens censurerings apparat kommer att vara väldigt upptagen och märkbar under Harandis styre.

Till utrikesminister har Ahmedinejad utsett, Manoucher Mottaki. En konservativ med starka band till Khamenei. Mottaki har inte den politiska basen att själv kunna bidra något till Irans utrikespolitik, utan det är lätt enkelt att räkna ut att det kommer att vara Khamenei som kommer att bestämma Irans utrikespolitik. Mottaki har tidigare varit ambassadör i Japan och Turkiet.

Inrikesminsister blir Mostafa Pourmohammadi, han har sin bakgrund från säkerhetstjänsten och arbetade under sin tid med att förtrycka oppositionella. Han har också starka band till Khamenei.

Ahmedinejads utnämningar är en tydlig signal till Iranierna att tiden med blygsamma politiska och sociala friheter är över. Hans utnämningar ska först godkännas av parlamentet, men det råder inga tvivel om att det konservativa parlamentet applåderar Ahmedinejads utnämningar.

2 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Tror ni att den kommande regeringen i Iran kommer att komma bra överens med den kommande regeringen i den kommande islamiska republiken Irak?

Anonym sa...

Som Kulturminister utnämnde Ahmedinejad; Saffar Harandi

Synd, Jan Myrdal, Gösta Hulten, Ali Esbati eller varfört inte Bulten i Bo skulle passa utmärkt.

Lubbe Ferrysson