söndag, juli 24, 2005

Ännu en rökridå..

Det Iranska rättsväsendets chef ayatolla Shahroudi släppte igår en rapport om de brott som begåtts mot de mänskliga rättigheterna i Irans fängelser. I rapporten erkänner regimen att en del fångars mänskliga rättigheter kränks systematiskt, och att tortyr används för att få fram bekännelser.

Efter en rad olika fall kommit fram beslutade Shahroudi för att tillsätta en grupp för att utreda frågan. Nu hyllas Shahroudi för sitt ”modiga” arbete och sin insats för att ”reformera” Irans rättsväsende.

Väl så, Sharoudis ”rapport” behöver förklaras. Det är inte så att Shahroudi är en sann demokrat eller en person som värnar om de mänskliga rättigheterna. Utan denna rapport är ännu en rökridå. Under en tid växte protesterna mot regimen baserat på hur de politiska fångarna behandlades, speciellt studenter. Regimen såg här en utväg, man gick ut och medgav att vissa fel hade begåtts och att man nu har tillsatt en utredning.

Att tro att Shahroudi skulle ha vågat göra något sådant mot ”den andlige ledaren” Khameneis vetskap, speciellt då alla vet om att det rör sig om hans säkerhetstjänst metoder är oerhört naivt. Denna rapport är inget annat än ännu en rökridå för att manipulera befolkningen i Iran och tysta kritiker utomlands, för regimen har ju nu utrett problemet.

Vad som blir resultatet är ännu väldigt oklart, förmodligen kommer någon polischef få avgå och någon enskild bödel åtalas, men det systematiska förtrycket och tortyren kommer att med all säkerhet fortsätta både i och utanför landets fängelser.

En annan viktig sak är att Shahroudi har en helt annan tolkning på vad som menas med mänskliga rättigheter. För honom så är det inte yttrandefrihet m.m, utan mänskliga rättigheter är ”guds lagar” så som de är skrivna i den Iranska lagen/konstitutionen. Alltså regimens lagar är per definition mänskliga rättigheter, och det är det som Shahroudi och regimen pratar om när de tar upp ”mänskliga rättigheter”.

Inga kommentarer: