fredag, juli 22, 2005

Karrubi startar en egen kanal?

Det ryktas nu om att den fördetta talmannen för det Iranska parlamentet och den stora överraskningen i presidentvalet Mehdi Karrubi kommer att starta en satellit kanal som ska sända från London senare i år.

Karrubi som öppet protesterade mot valresultatet och anklagade Ahmedinejads läger för valfusk, hamnade i ett öppet bråk med Irans ”andlige ledare” Khamenei. Karrubi skrev ett öppet brev (som dock inte fick publiceras av tidningar i Iran) till Khamenei och anklagade honom för att ha organiserat landets paramilitära grupper och revolutionsgarder för att ge segern till Ahmedinejad.

Efter bråket sade Karrubi upp alla sina åtaganden i den Iranska statsapparaten och slutade också som rådgivare åt Khamenei. Vad det är för något Karrubi vill sända från London är oklart, men om ryktena är sanna så är det ett hårt slag i ansiktet på Khamenei.

Khamenei kontrollerar samtliga radio och tv kanaler i Iran, men den makten håller på att eroderas allt eftersom allt fler Iranier skaffar paraboler och utländska kanaler blir allt viktigare informationskällor än de av Khamenei kontrollerade media.

Karrubi har sedan tidigare meddelat att han kommer att bilda ett nytt parti, att starta en satellit kanal i London ser Karrubi nog som ett bra sätt att få ut sitt budskap till befolkningen i Iran. Förmodligen så har han inget val eftersom Khamenei knappast kommer att släppa fram Karrubi i de medier han kontrollerar, såvida det inte är för att krossa honom.

Men denna utveckling är väldigt intressant, för om Karrubi tar steget och hans experiment faller väl ut så kan det bli så att allt fler Iranska politiker kommer att skaffa sig egna kanaler. Något som till slut kommer att betyda att den statliga radion och tv förlorar kraft som propaganda apparat för Khamenei.

Inga kommentarer: