fredag, juli 22, 2005

Ganji kan benådas..

Journalisten Akbar Ganji som vi har skrivit om rätt mycket den senaste tiden, kommer att kunna benådas av regimen, det sa rättväsendets chef Shahrudi idag. Den senaste tiden har trycket på regimen växt, när president Bush och en rad andra europeiska ledare krävde Ganjis omedelbara frihet.

Akbar Ganjis hälsa har försämrats radikalt sedan han påbörjade sin hungerstrejk den 11 juni, igår kom rapporter om att han lever tagit skada samt att han allt som oftast är medvetslös.

Mullorna inser att om Ganji dör i fängelse så kan det vara roten till många fler kommande demonstrationer och leda till en enorm PR-förlust. Så nu öppnar regimen för en eventuell benådning av Ganji, det vill säga om dess nya taktik med att smutskasta journalisten Ganji, hans advokat, nobelpris vinnaren, Shirin Ebadi och Ganjis familj misslyckas. Målet är inte att övertyga västvärlden att Ganji är en ”ond” typ, utan den egna befolkningen och på så sätt minska sympatierna för Ganji och den effekt hans eventuella död eller frigivning skulle ge.

Ett exempel på regimens nya taktik är den artikel som den ultrakonservativa tidningen Kayhan, med starka band till Irans ”andlige ledare” Khamenei publicerade igår. Där man menade att det fanns bevis för att Ganjis hungerstrejk är en komplott för att svärta ner regimens rykte.

Inga kommentarer: