söndag, juli 17, 2005

Mullorna håller konferens; Svenska UD deltar..

Idag startades “The International Conference on United Nations Reform” på utrikesministeriet i Iran. Ännu ett minst sagt tveksamt arrangemang som mullorna kan använda för att sprida sin propaganda.

Man skulle tro att det bara är deltagare från ett gäng ”skumma” diktaturstater som skulle få för sig att närvara på en sådan konferens anordnat av fundamentalistiska mullor i Teheran. Men icke 20 länder deltar i konferensen däribland; Sverige, Ryssland, Spanien, Portugal, Grekland, Finland och Nederländerna.

Självklart delta inte dessa länder för att konferensen är så viktig eller att det beräknas komma ut något av värde på dess avslutningsdag. Istället så är det länder som på ett eller annat sätt har ekonomiska band till Iran och som då gärna legitimerar regimen i Iran.

För Sveriges del handlar det just nu om huruvida Teliasoneras dotterbolag, Turkcell, ska få miljardordern att bygga upp Irans mobilnät. Är kravet att Svenska UD måste legitimera regimen så gör man det. Handel är självklart väldigt viktigt. Men det måste också följas av en kritisk hållning till regimen, inte viljan att hoppa på alla påhittade propaganda trick som kan skänka mullorna lite trovärdighet.

I konferensens öppningstal talade den Iranske utrikesministern om vad som skapar terrorister och terrorism. Utrikesministern Kharrazi menade att det var den diskriminering som de stora länderna i världen (läs USA) ägnade sig åt. Dock sade han självklart inte ett ord om de enorma summor pengar, vapen, ideologisk och moralisk stöd som hans regim varje år ger till terrorister och terrororganisationer runt om i världen.

Efter Kharrazi tog Irans FN ambassadör plats på scen, där han pläderade för ”banning threat to use of force”. Ambassadören vill att våld bara ska kunna användas i fall av självförsvar. Självklart väldigt passande för den stat som just nu håller på att utveckla kärnvapen och är väldigt rädda om att skydda sina anläggningar från Israeliska eller amerikanska sabotage.

Ska bli väldigt spännande att se vad det är svenska UD har lärt sig eller fått med sig från denna konferens.

Inga kommentarer: