lördag, juli 16, 2005

Fallet Ganji

De senaste dagarna har protesterna mot fängslandet av den Iranske journalisten Akbar Ganji växt. Tusentals människor har gått ut på gatorna för att kräva att Akbar Ganji ska släppas fri.

Akbar Ganji har varit fängslad under sex år, efter att han försökt undersöka framträdande politikers inblandning i kedjemorden på oppositionella i Iran för något år sen. Många tror att Ganji var nära att avslöja att den före detta presidenten Rafsanjani själv hade varit med och beställt morden på oppositionella och att det därför var han fängslades. Ganji har påbörjat en hungerstrejk som pågått nu under 34 dagar, en hungerstrejk han kommer att fortsätta tills den dag han blir fri.

Men protesterna för att få Ganji fri tjänar också ett högre syfte än bara just journalistens frihet. Folket och oppositionen i Iran testar just nu hur långt koppel de kommer att få av den kommande presidenten. Svaret har hittills varit; väldigt kort. Redan innan valet började regimen att hota och fängsla en rad olika journalister och oppositionella.

Igår hölls en stor demonstration, där man krävde att Akbar Ganji skulle släppas fri, en demonstration som samlade 300 personer för att snabbt växa till 1000 personer. Människor på gatan anslöt sig till demonstranterna allt eftersom.

Men demonstranterna fick inte framföra sina krav i fred, istället möttes de av militären som brutalt slog ner demonstranterna, bland dessa den före detta parlamentsledamoten Mousavi Khoeniha. Enligt Khoeniha som försökte förhandla med det ansvariga befälet för att undvika våld, fick han veta att militären hade strikta regler för att slå ner demonstrationen. Ordern var (militären står under ”den andlige ledarens” Khameneis kontroll) således inte att skingra demonstranterna eller att stoppa deras framfart utan att slå ner den. Syftet var uppenbarligen att visa att det nu var andra tider och att spontana demonstrationer mot regimen inte längre är acceptabla.

I dagarna fick också Iranska journalister order om att de inte längre får rapportera om fallet Ganji. Situationen i Iran är på väg att förändras radikalt efter fundamentalisten Ahmedinejads ”seger” i presidentvalet. Religiösa milismän som finansieras och leds av ”den andlige ledaren” Khamenei syns just nu överallt i Iran och dem övervakar varje gathörn på jakt efter dissidenter och oppositionella. Deras inblandning börjar märkas och kännas allt mer hos den Iranska befolkningen.

Fallet kring Akbar Ganji håller på att utvecklas till inte bara en kamp för en journalists frihet utan för ett helt lands kamp för politiskfrihet. Här verkar regimen göra om samma misstag som många andra förtryckarregimer, man kan inte låta folket få provsmaka frihet under en kortstund för att i nästa stund ta tillbaka det. Det Iranska folkets törst efter frihet kommer slutligen att fälla Khamenei och hans hantlangare.

1 kommentar:

Martin Lindeskog sa...

Se Cox & Forkums teckning.