fredag, augusti 15, 2008

Ryssland måste backa

Skrev den här artikeln i söndags, men Adam var snabbare med att få sin publicerad. Så jag lägger upp den här i stället :-)

Ryssland måste backa…

Georgiens katastrofala beslut att med militära medel lösa gräns och regiondispyter med rysktstödda separatister har inte gett Ryssland och autokraten Putin en Carte Blanche att återupprätta Sovjetunionen.

Konflikten och kriget borde ha varit över redan när Georgien beslutade att dra tillbaka sina trupper och sluta beskjuta ryska trupper. Men Ryssland fortsätter att avancera och rapporter säger nu att ryska trupper nu ockuperar städer inne i Georgien och gör framstötar i Abkhazien.

En dopad björn. Putin har satt prestige i att det var han som räddade Ryssland undan kollaps: att Ryssland under hans tid som president hade en årlig tillväxt över 7 %, att pensioner betalades ut i tid och att det var han som återigen gjorde Ryssland till en makt att räkna med i världen. Detta och gradvis strypande av den kritiska rösten i Ryssland har också gjort Putin populär. Men nu visar det sig att den ryske björnen var dopad.

Inflationen är dubbelsiffrig, Ryssland är nu mer beroende av oljepriset än någonsin, korruptionen värre än på länge, utländska investerar skyr och flyr från Ryssland, tidigare fruktade och stora bolag som Gazprom har ekonomiska bekymmer samtidigt som överskotten från den goda tiden är bortslösade. När ekonomin inte längre går att manipulera har Putin bara nationalismen att hänga kvar vid och det gör Ryssland oberäknelig och farlig.

En döende ros. Mikheil Saakashvili sveptes till makten av folket för att han lovade att reformera ekonomin, sätta stopp för korruptionen, leda vägen mot demokrati och närma landet Europa. Men även hans sandslott verkar ränna under honom. Hittills har han lyckats dra på sig kritik från människorättsorganisationer för sitt sätt att hantera oppositionen och hemfalla åt nationalistiska böjelser. På grund av det senare beordrade han en militärinvasion av Sydossetien. Saakashvili dåliga omdöme håller inte bara på att döda förtroendet för hans rosenrevolution utan kostar också Georgien dyrt.

Omvärlden står handlingsförlamad e samtidigt som ännu ett krig nu utkämpas påi EU:s bakgård. Beslutet att neka Georgien NATO-medlemskap och EU:s misslyckande att prioritera Georgiens medlemsansökan verkar bli kostsamt.

Till EU:s främsta förtjänster hör demokratiseringen av de forna öststaterna. Genom att handla snabbt efter Sovjets sönderfall och erbjuda de nya staterna medlemskap, ekonomiskt stöd, frihandel och europeisk gemenskap lyckades EU ge de gamla öststaterna ett erbjudande de inte kunde tacka nej till. De allra flesta valde att välja demokratisering framför isolering, det senaste exemplet är Serbien.

I fallet Georgien har EU agerat slapphänt. Oron för att störa den ryska björnen och törsten efter ryskt naturgas har varit större än viljan att bistå demokratiseringsprocessen i Georgien.

Rädda Ukraina. Rysslands agerande kan inte ses som en enskild händelse som bara rör Georgien. Rysslands agerande är också en signal till andra länder i ”imperiets” närområde som vågar trotsa Kreml och söka sig västerut. Därför bör EU utan att tumma på kraven för EU-medlemskap utöka sina diplomatiska kontakter och handelband med länder som Ukraina.

FN handlingsförlamat. Med tanke på att Ryssland är ett av de permanenta länderna i FN:s säkerhetsråd med vetorätt är FN:s händer bakbundna i denna konflikt. Det vore önskvärt om detta återigen blåste liv i diskussionen om skapandet av ett demokratiernas förbund som utanför FN:s ramverk kan bygga upp stora koalitioner för fredsinsatser.

Omvärldens möjligheter att tvinga fram en rysk reträtt är få. En militärinvasion av Ryssland vore katastrofal och militärassistans till Georgien är visserligen en sympatiskt tanke men oerhört svårt att genomföra. Det som återstår är unilaterala sanktioner mot Ryssland från EU och USA:s sida tills Ryssland godkänner ett eldupphörsavtal och drar tillbaka sina styrkor till de gränser som rådde innan kriget.

Majed Safaee
1.e vice förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

Inga kommentarer: