onsdag, augusti 13, 2008

ekonomi och ebadi

Bust…

Lågkonjunkturen och en skakig fastighetsmarknad har nu också nått Iran. Efter att fastighetspriserna stigit de senaste åren så är dem nu på väg rakt ner. Iranska ekonomer oroar sig nu för att bostadskrisen i Iran kan bli väldigt allvarlig.

Rafsanjani ger sig på Ahmadinejad igen…

Den tidigare presidenten och en av regimens mäktigaste män Akbar Hashemi Rafsanjani ger sig nu allt mer öppet på Ahmadinejad. Den senaste kritiken är till skillnad från tidigare inte inlindad utan rakt på sak. Rafsanjani kritiserade Ahmadinejad för att förvandla staten till en stor ”arbetsgivare” och för att ge sig in på områden som den inte behärskar eller har ”rätt att vara”.

Rafsanjani anklagade också Ahmadinejad för att inte följa konstitutionen och fortskrida med privatiseringen av statliga företag och menade att de tre åren med Ahmadinejad var förlorade. Rafsanjani anklagade också Ahmadinejad öppet för att frisera siffror för att få regeringens ekonomiska politik att framstå i bättre dager.

Ebadi i trubbel…

Nobelpristagaren Shirin Ebadi har fått motta nya dödshot och många är nu oroliga för hennes säkerhet. Anledningen är Ebadis öppna kritik mot den så kallade ”Familj säkerhetslagen”, som bland annat gör det lättare för män att ta flera fruar. Ebadi har lovat att göra allt för att stoppa lagen, bland annat genom att arrangera stora demonstrationer utanför parlamentet.

Ebadi har fått stor uppmärksamhet i media och fått stöd från en rad kvinno- och demokratiaktivister. Ebadi har också fått stor uppmärksamhet i media för sitt motstånd. Men som man kan vänta sig i en religiösdiktatur så har uppmärksamheten inte direkt varit positiv. Ebadis integritet och karaktär har ifrågasatts av media och regimnära tidningar. Detta har resulterat i att Ebadi fått motta en rad dödshot från fundamentalister.

Inga kommentarer: