fredag, augusti 01, 2008

Nytt...

Ahmadinejad omorganiserar…

Efter att ha kickat ekonomi och inrikesministern så börjar tiden rinna ut för Ahmadinejad att utnämna nya ministrar. Inom kort väntat Ahmadinejad presentera vilka som ska få ta över som infrastruktur, ekonomi och inrikesminister. Hittills har Ahmadinejad kickat 9 ministrar och han får bara kicka två till fram tills hans mandatperiod tar slut. Kickar han fler än två, så har han alltså kickat fler än hälften av de 22 ministrar som regeringen har och enligt konstitutionen så måste hela regeringen och alla ministrar återigen godkännas av parlamentet.

Nu en ny lag…

För inte så länge sedan så satt regimens kloka män och funderade över en lag som skulle förbjuda hela världen att skända islam. M.ao om Karl i Sverige hånade Mohammed så kunde han se fram mot rättsliga processer i Iran. Men det visade sig nog vara en ganska orealistisk och icke-pragmatiskt lag.

Nu har genierna knådat sina knölar igen och hittat på något bättre. Man har skrivit en lag som ska göra regeringen och staten skyldig att ingripa mot länder som inte visar iranier tillräckligt mycket respekt. Låter ju genomtänkt. Nu ska parlamentsledamöterna granska förslaget…

IMF ligger på…

IMF uppmanar nu Iran att agera för att bekämpa inflationen bland annat genom att höja räntorna. IMF bedömer att inflationen i Iran ligger på 24.2 % och beräknas ligga runt 25 % året ut. Samtidigt visar siffror på att Irans tillväxt bromsar in från 6.6 % till 5.7 %.
Just nu pågår en bitter strid mellan landets centralbank och Ahmadinejads regering. Centralbanken vill höja räntorna till närmare 30 % för att bekämpa inflationen medan Ahmadinejad vill att centralbanken sänker räntorna till 10 %. Men idag berättade centralbanken att man inte har några planer på att sänka räntorna från dess nuvarande position på 12 %.

Även norrmännen drar sig ur...

Även det norska företaget StatoilHydro har valt att lämna Iran. Förra månaden avslöjade den Franska oljejätten Total att man inte kommer att göra några investeringar i Iran. StatoilHydro som till största delen ägs av den norska staten hade planer på att investera i utvecklingen av ett av de större oljefälten som upptäckts på senare tid i Iran.

StatoilHydro gör inte heller någon hemlighet om vad det var som gjorde att man backade och valde att lämna Iran, företagets VD berättar att man efter samtal med regeringen i Norge, EU och USA valde att inte investera i Iran för att skydda sina aktieägare. Samtidigt som företaget meddelade att man kommer att minska sin inbladning i andra projekt som man har i Iran.