torsdag, augusti 21, 2008

Just nu...

är det galet mycket på jobbet och andra håll så den här bloggen har som vanligt blivit lidande.

Sydossetien

Det har handlat mycket om annat den här veckan, bland annat Sydossetien. Skulle idag ha debatterat frågan mot MUF (vet inte om det var Wykman eller Brentlin)i Studio Ett, men de drog sig ur. Tråkigt, jag var lite nyfiken på att se hur MUF hade tänkt försvara sin position...

Vänder pendeln?

En del saker som sker i Iran just nu kan tyda på att pendeln kan vara på väg att vända från fundamentalisterna till de mer moderata krafterna. Under de senaste veckorna har Ahmadinejad attackerat från flera håll. Först gick Rafsanjani ut och kritiserade Ahmadinejad öppet och hårt (se förra inlägget). Sen såg parlamentet chansen att ge Ahmadinejad en riktig snyting genom att attackera en av hans närmaste medarbetare Rahim Mashaei för hans kommentar att Irans och Israels befolkning är vänner.

Det är egentligen inget nytt ställningstagande, regimen brukar ofta hävda att man inte har något problem med befolkningen i Israel eller judar, utan att man ogillar den Israeliska staten och dess styre. Men ändå gick 200 parlamentsledamöter ut och krävde att Ahmadinejad skulle kicka Rahim.

Men det var inte nog med det. Efter att parlamentet utsett tre nya ministrar så fick Ahmadinejads bror Davood Ahmadinejad kicken. Davood Ahmadinejad har haft en rad tunga administrativa poster inom regeringen, däribland var han senast chef över "presidentens inspektionsenhet" (vars uppgift verkar vara att se till att departementen följer Ahmadinejads order). Davood Ahmadinejad ska ha fått lämna posten eftersom han inte kom överens med de nya ministrarna som utsågs av parlamentet. Ali Khordan som är den nya inrikesminsitern ut som den person som Davood Ahmadinejad inte drar jämt med. Enligt presidentens kontor så avgick dock Davood Ahmadinejad av hälsoskäl.

Därefter gick Rafsanjani ut igen och vevade friskt mot Ahmadinejads politik och främst för hans regerings oförmåga att efterfölja den "fjärde utvecklingsplanen" som går ut på att modernisera, diversifiera och till viss del privatisera statliga företag. Rafsanjani upprepade sin kritik om att det inte hänt något på detta område och sa bland annat att tålamodet med regeringen börjar att ta slut.

Men det är inte slut där. Någon dag efter det gav sig den konservativa tidningen Keyhan som är starkt kopplat till Khamenei ut och kritiserade Ahmadinejads regering från flera håll. Först ut var Revolutionsgardets överbefälhavare som kritiserade Ahmadinejad och krävde hans medarbetare, Rahim Mashaeis huvud på ett fat för hans "Israel vänliga" kommentar.

Sen dömde tidningen ut Ahmadinejads resa till Turkiet som helt misslyckat efter att han inte lyckades få några stora olja- och gasavtal signerade. Det var meningen att Turkiet skulle investera stort i utvecklingen av oljefälten i Pars området, men det blev inte så.

Sen avslöjades det att en rad högt uppsatta medlemmar i studentmilisen Bassijs som annars är Ahmadinejad fanatiska skrivit flera djupt kritiska brev till administrationen och främst kritiserat planerna på att låta USA öppna upp ett intressekontor i Iran.

Valrörelsen 2010 närmar sig och Ahmadinejad har nog all rätt att känna att det pågår en hyffsat koordinerad kampanj mot honom. Ska bli intressant och se hur han slår tillbaka...

Inga kommentarer: