lördag, mars 11, 2006

Regimen misshandlar demonstranter på den internationella kvinnodagen!

Den 8: e mars samlades hundratals Iranska kvinnor och män på Daneshjoo parken (student parken) i Tehran för att fira den internationella kvinnodagen. Demonstrationerna var fredliga och innehöll inte heller några politiska inslag eller slogans utan demonstranterna ville visa solidaritet med den internationella kvinnorörelsen. Men det hindrade ändå inte regimens säkerhetsstyrkort från att gå till attack.

Efter att regimensagenter själva fotograferat samlingen, bad polisen demonstranterna att skingra sig. Demonstranterna vägrade och satte sig istället ner och började sjunga. Detta leder till att säkerhetsstyrkorna går till attack genom att bland annat tömma soptunnor över huvuden på de kvinnliga demonstranterna och misshandla demonstranterna med batonger. När demonstranterna börjar springa och lämnar parken följer säkerhetsstyrkorna efter och misshandlar dem ytterligare. Bland demonstranterna fanns den välkände poeten Simin Behbahani, hon misshandlades svårt trots att hon är över 70 år.

Enligt en talesman för regimen så hade inte demonstranterna tillstånd och regimen agerade innan samlingen blev “politisk”.

Säkerhetsstyrkorna arresterade även ett flertal utländska journalister och konfiskerade deras kameror. Den 7: e mars hade inrikesministeriet kallat till sig ett antal kvinnorättsaktivister i landet och tvingat dem att ställa in alla demonstrationer.

Filmer av demonstrationen finns här, här, här och här..

Inga kommentarer: