söndag, mars 12, 2006

Regimen försöker ena sig...

Regimens olika fraktioner har allt sedan revolutionens första dag varit splittrade och striderna mellan fraktionerna ofta hårda, men ändå så har man i tider av kris samlat sig. Men den här gången ser det tuffare ut. Under den senaste tiden har spänningarna mellan fraktionerna växt och det har gått så långt att regimens högsta ledare träffades under förra veckan för att minska spänningarna och ena fraktionerna.

Mötet kom natten innan det så kallade ”expertrådet” skulle sammanträda, ett möte som regimen var orolig skulle urarta till en ren strid mellan de olika fraktionerna. Oron var så stor att Expertrådets ordförande ayatollah Meshkini lämnade sjukhussängen för att närvara på mötet och se till så att fraktionerna höll sig lugna. Det verkar ha lyckats, mötet verkar ha gått lugnt till och fraktionerna lyssnade, i alla fall tillfälligt, på uppmaningar från regimens ledare att hålla sams. Men det här visar att regimen blir allt mer pressat och desperat.

Expertrådet består av 86 mullor vars uppgift är att recensera, tillsätta och avsätta den ”andlige ledaren” i Iran. Val till expertrådet äger rum i oktober och kandidaterna måste godkännas av väktarrådet, årets val anses vara extra viktigt eftersom mandatperioden till expertrådet är på 8 år och den nuvarande ”andlige ledaren” Khamenei nu är inne i sina sista år.

Inga kommentarer: