Oliver Stone välkommen till Iran!
Ahmadinejads rådgivare Javad Shamaqdari bjuder nu in Oliver Stone till Iran och för att träffa Ahmadinejad. För någon månad sedan uttryckte Oliver Stone en önskan att göra ytterligare ett hyllningsporträtt av en diktator, den här gången Ahmadinejad. Regimen avböjde med anledningen att Stone egentligen är satans (USAs) knähund och sändebud och att Ahmadinejad vägrade att låta sig intervjuas. Nu verkar han och regimen ha ändrat sig. Kanske lyckades deras gemensamma vän i grönt Fidel Castro tillslut övertyga Ahmadinejad att Stone egentligen bara är en knähund åt diktaturer.
Regimen vs Frankrike
Den franske utrikesministerns uttalande om att ett krig mot Iran inte kan uteslutas om regimen i Íran väljer att utveckla kärnvapen har fått regimen att gå i taket. Ahmadinejad verkar vara den som är mest lugn och har avfärdat uttalandet som nonsens. Men regimens reaktion visar dels på hur paranoida man är och dels på hur beroende man är av ogenomtänkta uttalanden. Den franske utrikesministerns uttalande om ett eventuellt krig har utnyttjats till max av regimen för att rättfärdiga sin egen existens och för att pumpa upp bilden av sig själv som nationens försvarare. Och det funkar i Iran…
Regimen vs Egypten…
Regimen och Egypten kommer snart att uppta samtal om att återuppta sina diplomatiska kontakter och band som varit frusna sedan 1980. Regim och Khomeini frös alla diplomatiska band med Egypten och fördömde Anwar Sadat för det fredsavtal som Egypten skrev med Israel 1978. Sedan dess har relationerna varit frostiga och Egypten har vid ett flertal tillfällen anklagat Iran för att lägga sig i andra arabstaters interna affärer. Regimen och Ahmadinejad har nu tänkt om och är redo att återuppta normala relationer med Egypten och öppna en ambassad i Kairo.
Regimen vs ekonomi
Nyligen tog parlamentet ett första steg till att i store grad privatisera landets ekonomi. Parlamentet godkände ett lagförslag som ger regeringen uppgiften att minska det statliga ägandet inom områden som jordbruk, djuruppfödning samt en del andra områden. Inom 8 år ska staten ha gjort sig av med 80 % av ägandet i dessa sektorer till privata aktörer. Detta ingår i regimen plan att fram till 2025 bli mellanösterns starkaste ekonomiska, politiska och kulturella makt.
Men egentligen är allt detta fullständigt meningslöst eftersom staten även i fortsättningen ska vara den absolut största och dominerande aktören i landets ekonomi. Så någon större privatisering är det inte tal om. Dessutom går privatisering i Iran ut på att den som känner rätt mulla får störst andel, så någon riktig process är det inte tal om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar