torsdag, oktober 02, 2008

Kicken och oro för valfusk...

Kicken…

Ahmadinejad har kickat centralbankens ordförande Tahmaseb Mazaheri och ersatt honom med Mahmoud Bahmani. Konflikterna var många mellan Ahmadinejad och centralbanken men droppen som fick bägaren att rinna över var det brev som Mazaheri skrev till Khamenei där han varnade om läget i landets ekonomi och klagade på att Ahmadinejad och regeringen inte tog frågan på allvar. Detta gjorde Ahmadinejad så förbannad att han inte ens väntade på att återvända till Tehran från New York för att sparka Mazaheri.

I ett brev som Mazaheri skriver till Ahmadinejad efter att ha fått kicken och som offentliggjordes i landets tidningar, skriver han att han gång på gång försökt att få Ahmadinejad och regeringens uppmärksamhet på bankkrisen och det ekonomiska läget i landet utan resultat. Det var också det som till slut drev honom till att gå över Ahmadinejads huvud.

Oro för valfusk…

Redan nu börjar reformisterna att varna och oroa sig för valfusk. I ett tal säger den tidigare presidenten Mohammed Khatami och menade att säkerställa att valet går rätt till är viktigare än att ställa upp som kandidat. Han berättade också att han var orolig över de övergrepp som begåtts under tidigare val. Han pekade också ett finger mot väktarrådet och sa att den var skyldig till att förvanska folkviljan genom att diskvalificera en rad kompetenta kandidater med stort stöd. Khatami menade också att problemet ligger att ingen bryr sig om vallagar och landets konstitution.

Khatami uteslöt inte en egen kandidatur men sa att den bara var meningsfull om det fanns en väg framåt.

Inga kommentarer: