torsdag, september 18, 2008

Trycket ökar...

Trycket ökar…

Just nu ökar trycket på Ahmadinejad från flera fronter. Han ligger just nu i konflikt med ett av de mäktigaste parlamentsledamöterna, Ahmad Tavakoli, över Ahmadinejads inblandning i åtalet mot Mousavian som nu verkar ha rentvåtts.

Än värre är att tre storayatollor bosatta i Qom har öppet sagt att de vägrar att träffa någon från Ahmadinejads regeringe såvida inte presidentens närmaste medarbetare Esfandiar Rahim Mashai får kicken. Anledningen är Rahim Mashais kommentar att det iranska folket var vänner med det israeliska folket.

I ett brev som undertecknades av 44 mullor, 50 medlemmar i expertrådet och 200 parlamentsledamöter krävdes Rahim Mashais avgång. Än värre för Ahmadinejad är att flera storayatollor ställt sig bakom kravet, däribland Ahmadinejads mentor, Mesbah Yazdi.

Tre storayatollor har även sagt att de kommer att bojkotta regeringen tills Rahim Mashai fått kicken. Det är första gången i regimens historia som storayatollor ger sig in i politiken på detta sätt och uttrycker öppet att de bojkottar regeringen.

Samtidigt är det en stor grupp inom parlamentet som just nu samlar in de namnunderskrifter som behövs bland parlamentsledamöterna för att kalla in Ahmadinejad till parlamentet och fråga ut honom.

Presidentvalet…

I ett försök att flytta fram sin position i presidentvalet har Mehdi Karrubi börjat sprida ut ryktet om att han är den enda kandidat som den tidigare presidenten Khatami stödjer. Presidentvalet hålls den 12 juni 2010.

Inflationen

Centralbanken i Iran meddelade idag att man kommer att låta landets banker att ta ut högre ränta än den som riksbanken har. Detta för att försöka minska inflationstrycket.

Beskattning…

Regimen börjar se över olika former för hur den kan öka skatteintäkterna. Idag så utgör skatterna bara 30.5 % av statens inkomster, resten är i stortsätt olja. Som vanligt med diktaturer så finns det en plan som ska vara i verket senast 2015…

Inga kommentarer: