fredag, oktober 03, 2008

Sakupplysning...

Några av mina belackare har försökt få det att framstå som att jag är för sanktioner för vissa länder men mot dem när det kommer till Iran. Anledningen ska vara att jag förmodligen på något sätt är köpt av regimen.

Därför kan det vara bra med en grundläggande sakupplysning. När det gäller sanktioner så kan man säga att det finns två olika typer, smarta- och ekonomiska sanktioner.

Smarta sanktioner är det som man t.ex använt mot Mugabe och som riktar sig det styrande toppskicket i landet. De sanktioner som passerades mot Zimbabwe av FNs säkerhetsråd riktade sig egentligen till bara några fåtal personer i landets toppskick. De fick sina tillgångar frysta och förlorade möjligheten att röra sig fritt. Sådana sanktioner har jag inte något emot.

Det som jag och många andra forskare är skeptiskt till är breda handelssanktioner vars syfte är att lamslå och utplåna landets ekonomi. Så, smarta sanktioner kan fungera - korkade sanktioner dåligt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nog få som tror att Du är köpt av regimen men däremot är det inte omöjligt att Du har vänner och släktingar i Iran och Påverkas av vanlig anständig medkänsla. Sanktioner är behagligare än krig men precis som krig drabbar det i hög grad vanligt folk.

Så kallade smarta sanktioner mot regimens företrädare har mindre sådana biverkningar men har å andra sidan ingen effekt. Det fins ett antal områden där Iran är sårbart. Inget av dem är begränsat till regimens företrädare. Förslag:

Bensin: Alla samhällen utom de mest primitiva är beroende av drivmedel. Iran importerar sina. Skär man av Iran från drivmedel dras hela landet snabbt ner på en enklare teknisk nivå. Det brådskar om denna skall användas eftersom Iran försöker bygga bort denna sårbarhet.

Mat: Irans jordbruk är reglerat i spillror med subventioner, korruption och kontrollsystem. Föjdriktigt importeras livsmedel. Den egna produktionen räcker för att undvika svält men stängs importen av får medelklassen uppleva knapphet, torftighet och ransonering. Vore regimen inte usel skulle de lätt kunna få upp den egna produktionen på ett par års sikt men det är osannolikt att
ätt beslut kommer att fattas.

Finans: Skulle regimen stängas av från de internationella betalningssystemen så hjälper det inte om Iran är solvent. En valutareserv på snart hundra miljarder dollar hjälper inte om den inte kan användas. Även om bara demokratierna sluter upp så är detta verksamt. Demokratierna har ju nästan hela det internationella finanssystemet.

Högteknologi: Medan små saker som elektronik kan smugglas så är det inte lätt att smuggla till exempel legeringsmetaller, de katalysatormassor som rafinaderier behöver eller komponenter för oljeborrning.

Inget av detta fungerar naturligtvis om man inte med sjöstridskrafter genomför blockad och inspektion. Till exempel är magnetlagren i kärnindustrin med säkerhet ryska trots att Ryssland aldrig skulle drömma om att frivilligt sälja sådana.

Majed Safaee sa...

Jag säger inte emot att de förslag som du räknar upp inte skulle påverka Iran. Jag hävdar bara att det är mer som talar för att effekterna blir negativa framför positiva.

Jag har svårt att se hur sanktioner som stryper flödet av bränsle och mat ska leda till en demokratisering av landet. Förmodligen skulle det bli tvärtom.

Däremot är målet att stoppa urananrikningen så är det en helt annan fråga. Men och andra sidan kan väl Nordkorea fungera som ett varnande exempel.

Anonym sa...

Arthur
Dessa punkter är bra vapen om man knäcka ett land men jag garanterar dig att om man försöker på detta sätt kommer iranier i iran sluta bakom mull regimen och stödja det till hundra procent!
Åker du till så är de flesta emot väst och det beror på att de anser vara väst vara fiende, på gatan pratar folk om att varför vill EU stoppa vår utveckling, de ogillar regimen och det gör vi också men varför vill de förstöra för folket, varför vill de se oss som en outvecklad land! så tänker många iranier här också eftersom man älskar sitt land och vill inte att dess folk ska lida!
Väst måste hitta andra metoder för att bli av med mullorna för sanktioner funkar inte, man hjälper mullorna bara

Anonym sa...

Det vore utmärkt om man skule kunna få Iran till en demokrati, fullt integrerad i de västerländskt demokratiska värdesystemen. Blir detta besvärligt så skulle det ändå för oss vara en förbä'ttring med förändringar som gjorde att Iran slutar att vara ett besvär för västerländska säkerhetsintressen. En västvänlig militärdiktatur vore mindre villig att konfrontera och alltså under en övergångstid mindre destabiliserande. Är inte heller detta möjligt skulle det ändå vara en liten förbättring om den nuvarande regimen förmåddes avbryta en för väst besvärande politik.

Kanske sanktioner kan vara mer framgångsrika med denna lägre ambitionsnivå.