tisdag, september 11, 2007

uppdatering

Irans tidigare president och numera ordförande för Expertrådet uttryckte igår en önskan o matt utöka landets handel med Irak och bilda en gemensam inre marknad för islamiska länder. Men Rafsanjani är nog inte så korkad att han tror att det här kommer att bli verklighet. Men efter Ahmadinejads ekonomiska misslyckanden läser han av att det finns ett allt större stöd av att öppna upp ekonomin.

Ekonomi

Tehran börsen har haft ett par ganska tuffa år men idag steg den och passerade 10.000 noteringen. Men det var främst den statliga olja och koppar bolagen som drog upp börsen. Anledningen till den senaste tidens skutt uppåt är att regimen aviserat att man är redo att privatisera en rad stora företag. Samtidigt planerar Bank Melli att införa en fond för att attrahera utländska investerare till Iran, fondens ska samla ihop 300 miljoner euros. Det blir första gången utlänningar får tillgång till Tehran börsen.

Ramadan!

På torsdag börjar Ramadan och regimen förkortar arbetsdagarna med 2.5 timme. Snällt, kanske inte så bra för ekonomin och produktiviteten men snällt…