måndag, september 17, 2007

Om en Tv-serie...

Den mest populära tv-serien i Iran just nu handlar om förintelsen. Det är inte en serie som ifrågasätter förintelsen utan ska tydligen vara en iranskversion av Schindler List. Seriens stora hjälte är en iransk diplomat som räddar judar från förintelseläger genom att utfärda falska pass så att judarna kan fly från Frankrike. Det finns ett viss mått av sanning i historien, eftersom diplomater på Irans konsulat i Paris verkligen räddade livet på en del, främst iranska, judar under kriget. Inte en enda iransk-judisk person omkom under kriget. Men samtidigt var Iran ett av de få länder i världen som hade goda förbindelser med Hitler rätt länge.

Serien är också intressant för att den skiljer sig från alla andra iranskproducerade serier där handlingen utspelas i Europa men alla går runt i slöja och islamiskklädsel. Men den här gången ska producenterna ha krävt att slippa den islamiska klädseln för att öka trovärdigheten.

Många är förvånade över att regimen godkände serien och att den har lockat en stor publik, men det är inte så överraskande egentligen.

För det första, det är inte Ahmadinejad som kontrollerar TV och radio. Det är Khamenei och han har aldrig riktigt haft ett behov av att ge sig på varken judar eller förintelsen i sig själva, visserligen avskyr han Israel men han tror sig kunna göra en distinktion mellan judar och Israel. Kretsen kring Khamenei, främst de med stor kontakt med omvärlden, såsom Larijani, fattar att Ahmadinejads kommentarer om förintelsen inte var lyckad PR för landet. Att det gör det svårare för honom att göra sitt jobb som förhandlare om han kopplas ihop med en antisemitisk förintelseförnekare. Det är också viktigt att notera att Larijani var chef över den statliga radio och tv-kanalerna under många år.

Därför försöker man att bättra på anseendet. Sen har regimen varit väldigt tydlig med sin ståndpunkt, nämligen att man inte har något emot judar bara Israel. Det försöker man lyfta fram genom serien där huvudpersonen en iranskdiplomat förälskar sig i en judiskkvinna.

Vad gäller tittarsiffrorna, ja det är en välgjord tv-serie och regimen har verkligen ansträngt sig. Det är inte som det mesta på iransk-tv, dubbade och sönderklippta japanska tv-serier eller islamiskt moraliserande filmer tillverkade av regimen. Istället är det en bra producerad serie, sådant är iranier inte bortskämda med. Så för iranier överlag så är det bara god underhållning och för regimen ett sätt att stärka sina kort i PR-kriget och samtidigt ta ett steg ifrån Ahmadinejad..

Inga kommentarer: