tisdag, oktober 28, 2008

Tillbaka...

Jag har varit en usel bloggare. Men jobb och annat har kommit i vägen och jag misstänker att mitt bloggande kommer att fortsätta vara väldigt oregelbunden. Men här kommer en uppdatering,

Ahmadinejads problem fortsätter…

Förra veckan kollapsade han på grund av trötthet och utmattning. Nu så jagar de konservativa hans inrikesminister Ali Kordan som kan komma att få kicken. Det för att han gjort en Sven-Otto Littorin och fejkat att han haft en examen från Oxford University. Nu vill de konservativa kicka Kordan. Det här är inte problematiskt för Ahmadinejad för att han kan bli av med en minister, det är problematiskt för att blir han av med ytterliggare två ministrar så måste han genomföra en regeringsombildning och få alla sina ministrar godkända igen av parlamentet. Något som kommer att ta tid.

Khatami startar TV-kanal

Konstitutionen i Iran ger regimen och främst den ”andlige ledaren” rätt att kontrollera massmedia. Men med paraboler och Internet har allt fler iranier kunnat få in information från andra ställen än regimens två tv-kanaler. Reformisterna har länge känt sig illa behandlade av den regimkontrollerade massmedia och länge pratat om möjligheten att starta en egen TV-kanal.

Den tidigare talmannen Mehdi Karroubi försökte att med egna pengar starta en parabol kanal baserad i en av gulfstaterna. Men det satte regimens säkerhetstjänst stopp för. Man skickade helt enkelt en grupp för att trakassera och beslagta det inspelade materialet innan det hann sändas.

Nu verkar den tidigare presidenten Mohammed Khatami vilja göra något liknande, men han är givetvis ett par snäpp vassare än Karroubi och säger inte rakt ut att hans TV-kanal ska konkurrera med regimens. Utan att hans kanal ska arbeta med att sprida hans budskap om dialog mellan civilisationer. Det gör det svårare för regimen att stoppa, Karroubis kanal var ju ett direkt brott mot konstitutionen och kunde lätt stoppas men att stoppa den tidigare och fortfarande populäre presidenten att starta en flum kanal om dialog mellan civilisationer är lite svårare.

Nu letar Khatami efter finansiärer, som han anser ska vara frikopplade från staten. Ska bli intressant att se om han hittar några och vilket syfte dem har…

Ahmadinejads popularitet dalar?

Nu kommer det nyheter om att opinionsundersökningar gjorda av regimens egna organ visar att stödet för Ahmadinejad är extremt lågt i Iran. Det är tidningen Alborz som kommit över undersökningarna, även om det är väldigt svårt att veta hur korrekt undersökningarna och resultaten är så kan det ändå vara roligt att titta på resultaten med tanke på hur ont det är om opinionsundersökningar i Iran.

70 procent av iranierna kan tänka sig att rösta på den tidigare presidenten Khatami medan 13 % kan tänka sig att rösta på Ahmadinejad. Det är i storstäderna som Ahamadinejad har störst problem, där tycker 64 % är missnöjda med Ahmadinejads regering. 78 % beskrev Ahmadinejads regering som svag eller väldig svag och hela 83 % av de tillfrågade svarade att det inte hade några planer på att rösta på Ahmadinejad igen.

Som sagt, det är svårt att veta hur sanningsenligt och trovärdig resultaten är. Samtidigt så säger det här egentligen inte mycket om hur det kommer att gå i valet nästa år. Att Ahmadinejad inte är omtyckt i storstäder är ingen hemlighet samtidigt som valdeltagandet tenderar att vara lågt. Det betyder att det kan räcka för Ahmadinejad att hålla sina kärntrupper inom Bassijs och utanför storstäderna nödja och få dem att rösta i storskala för att han ska vinna samtidigt som de konservativa och reformisterna splittrar storstadsrösterna.

söndag, oktober 12, 2008

valrörelse och inflationen...

Valrörelse…

Hittills är det bara den tidigare talmannen Mehid Karroubi som aktivt bedriver en presidentkampanj mot Ahmadinejad. Här om dagen riktade han en indirekt slag mot Ahmadinejad och sa att om han väljs till president så kommer hans regering att bestå utav erfarna och komptenta ministrar. Han är klok nog att den här gången också fjäska för mullorna i Qom och menade att han kommer att konsultera prästerskapet i Qom regelbundet.
Ahmadinejad hävdar att inflationen gått ner, centralbanken håller inte med…

Ahmadinejads problem med centralbanken fortsätter.


Under en direktsänt intervju i iransk TV hävdade Ahmadinejad att inflationen i Iran hade bedarrat och minskat under det senaste halvåret. Men nästan direkt efter intervjun släppte centralbanken nya siffror som visade att inflationen nu är 29.4 % och i uttalandet skriver banken att inflationen har ökat de senaste månaderna.

Det svider i pistascherna…


Det är inte mycket som går rätt i Iran. Nu förlorar landet sin topp position som världens största pistaschtillverkare till, just ja, USA. Kyla och dåligt väder har lett till minskad skörd och nu går alltså USA om och blir den största tillverkaren. Regimmedia hävdar dock att den iranska pistaschen är av överlägsen kvalitet.

fredag, oktober 03, 2008

Sakupplysning...

Några av mina belackare har försökt få det att framstå som att jag är för sanktioner för vissa länder men mot dem när det kommer till Iran. Anledningen ska vara att jag förmodligen på något sätt är köpt av regimen.

Därför kan det vara bra med en grundläggande sakupplysning. När det gäller sanktioner så kan man säga att det finns två olika typer, smarta- och ekonomiska sanktioner.

Smarta sanktioner är det som man t.ex använt mot Mugabe och som riktar sig det styrande toppskicket i landet. De sanktioner som passerades mot Zimbabwe av FNs säkerhetsråd riktade sig egentligen till bara några fåtal personer i landets toppskick. De fick sina tillgångar frysta och förlorade möjligheten att röra sig fritt. Sådana sanktioner har jag inte något emot.

Det som jag och många andra forskare är skeptiskt till är breda handelssanktioner vars syfte är att lamslå och utplåna landets ekonomi. Så, smarta sanktioner kan fungera - korkade sanktioner dåligt.

torsdag, oktober 02, 2008

Kicken och oro för valfusk...

Kicken…

Ahmadinejad har kickat centralbankens ordförande Tahmaseb Mazaheri och ersatt honom med Mahmoud Bahmani. Konflikterna var många mellan Ahmadinejad och centralbanken men droppen som fick bägaren att rinna över var det brev som Mazaheri skrev till Khamenei där han varnade om läget i landets ekonomi och klagade på att Ahmadinejad och regeringen inte tog frågan på allvar. Detta gjorde Ahmadinejad så förbannad att han inte ens väntade på att återvända till Tehran från New York för att sparka Mazaheri.

I ett brev som Mazaheri skriver till Ahmadinejad efter att ha fått kicken och som offentliggjordes i landets tidningar, skriver han att han gång på gång försökt att få Ahmadinejad och regeringens uppmärksamhet på bankkrisen och det ekonomiska läget i landet utan resultat. Det var också det som till slut drev honom till att gå över Ahmadinejads huvud.

Oro för valfusk…

Redan nu börjar reformisterna att varna och oroa sig för valfusk. I ett tal säger den tidigare presidenten Mohammed Khatami och menade att säkerställa att valet går rätt till är viktigare än att ställa upp som kandidat. Han berättade också att han var orolig över de övergrepp som begåtts under tidigare val. Han pekade också ett finger mot väktarrådet och sa att den var skyldig till att förvanska folkviljan genom att diskvalificera en rad kompetenta kandidater med stort stöd. Khatami menade också att problemet ligger att ingen bryr sig om vallagar och landets konstitution.

Khatami uteslöt inte en egen kandidatur men sa att den bara var meningsfull om det fanns en väg framåt.