söndag, december 28, 2008

Ahmadinejad - nästa Fidel...

Jag har sagt det tidigare men Ahmadinejad är ett PR-geni. Han har sin målgrupp och är oresonlig på det sätt som han hamrar in sitt budskap. Nyligen beslutade Channel 4 i Storbritannien att sända Ahmadinejads jultal. Ett jultal som med Ahmadinejads mått måste anses hålla en resonlig ton. Den ”värsta” delen var när Ahmadinejad sa att om Jesus skulle ha levt idag så skulle han stå upp mot ”mobbarna och förtryckarna i världen”.

Men det tog hus i helvetet. Människorättsorganisationer, den israeliska och Storbritannien kritiserade talet och fördömde Channel 4s beslut att låta Ahmadinejad få 7-minuter oemotsagd TV-tid.

För Channel-4 var det nog en bra affär. Det var nog längesedan kanalen och en 7-minuters sketen julhälsning fick så här mycket uppmärksamhet. För Ahmadinejad var det ett genidrag. Han lyckades ännu en gång med att framstå som en modig och stark motpol till främst USA och Israel. Även tajmingen är perfekt (kanske inte så mycket Ahmadinejads förtjänst). Hos Israel och USA-kritiker lyckades han återigen framställa sig som en orädd sanningssägare. En som vågar säga en kontroversiell sanning som många ”tänker men inte vågar säga”. Speciellt i ett läge där det råder fult kaos med 225 döda i Gaza och siffror som säger att USA: s insatser i Afghanistan och Irak kostat 6.6 biljoner kronor – siffror som kommer mitt i en plågsam lågkonjunktur.

Tittar man på Youtube och de kommentarer som kommit in till Channel 4 så är de överväldigande positiva. En del säger att det är skönt att höra från den ”andra sidan” medan många också uppskattar Ahmadinejads budskap. Även om det är svårt att ta dessa kommentarer på allvar, oftast bara rättshaverister och redan frälsta som orkar kommentera, men det säger fortfarande något. Ahmadinejad har alla chanser att bli nästa stora ”anti-imperialist” hjälte.

Inga kommentarer: