onsdag, september 21, 2005

Ahmedinejads första internationella framträdande...

Nu har Irans nye president Ahmedinejad gjort sitt första framträdande på den internationella scenen. Ahmedinejads besök i NY fick ingen rolig början, så fort han landat så började han enligt egen utsago sakna ”den islamiska revolutionen”. Ahmedinejad spenderade fem dagar i New York under FN mötet och höll också ett tal inför generalförsamlingen den 14/9.

Ahmedinejads väldigt korta tal handlade endast om fördömande av USA, även om han själv aldrig nämnde USA. Han krävde också att FN skulle reformeras och bli mer demokratisk. Han uttryckte missnöje över att det inte finns någon muslimskt land med vetorätt i säkerhetsrådet. Dessutom så lyfte han upp den ”Islamiska republiken i Iran” som ett demokratiskt föredöme.

Däremot så sade han inte ett ord om den plan för Irans urananriknings teknologi som han hade utlovat skulle bryta det diplomatiska dödläget. Det gjorde han senare under ett 30 minuter långt tal där han lade ut regimens ”kompromiss förslag”.

”Kompromissen” betydde egentligen bara att Iran öppnade för ett internationellt samarbete kring anrikning av uran med Europa, Ryssland, Kina och Syd Afrika. Men detta samarbete skulle bara gälla de anläggningar som Iran har just nu och som omvärlden vet om. Ahmedinejads förslag avvisades också snabbt av Europa och USA.

Det har spekulerats lite om varför Ahmedinejad inte träffade och samtalade med någon ur de tyska, franska eller brittiska delegationerna för att lägga fram regimens ”kompromiss förslag”. En teori är att Irans ”andlige ledare” Khamenei, den som egentligen styr Iran och presidentposten, inte riktigt litade på att Ahmedinejad skulle kunna mäta sig med politiker som Storbritanniens utrikesminister Jack Straw eller den franska utrikesministern de Villepin. Det som talar för den här teorin är att Khamenei skickade med sin närmaste knähund Ali Larijani som ”rådgivare” till Ahmedinejad.

Inga kommentarer: