tisdag, februari 21, 2006

Cecilia Wikström (fp): ”EU bör stödja fri media i Iran”

Riksdagsledamot Cecilia Wikström (fp) kräver att EU ger ekonomiskt bistånd till oberoende radio- och tevekanaler som sänder i Iran.

- Det finns redan idag radiostationer som sänder regimkritiska nyheter i Iran från andra länder och via Internet. USA har lovat att utöka stödet till dessa. Nu är det dags att EU visar solidaritet med de iranska demokrativännerna runt om i världen som via radio och Internet värnar yttrandefriheten och sprider oberoende information till människorna i Iran.

Det säger Cecilia Wikström (fp), som idag ställer en skriftlig fråga till utrikesministern om stöd till oberoende radio- och tevestationer som sänder i Iran.

- EU behöver en gemensam strategi för att öka trycket på iranska regimen i fråga om kränkningar av de mänskliga rättigheterna, utvecklingen av kärnvapen och sponsring av terrororganisationer. Alltför många iranska medborgare har fallit offer för mullornas säkerhetspolis för att ha öppet uttryckt sina åsikter. Det är viktigt att omvärldens tryck mot regimen kombineras med stöd till demokratikrafterna, avslutar Wikström (fp).

Bakgrund: Condoleeza Rice meddelade förra veckan att USA avser att satsa 75 miljoner dollar på demokratiutveckling i Iran. Pengarna ska gå till radio- och tevekanaler, att nå iranier via Internet, och till att stödja oppositionsgrupper.

Inga kommentarer: