tisdag, juni 14, 2005

Favoriten Rafsanjani är internationellt efterlyst för mord

Iranier glömmer inte Mykonosrättegången som 1997 dömde de ansvariga för morden på flera höga kurdiska ledare med Dr Ghassemlou i spetsen. Morden skedde på restaurant Mykonos i Tyskland och var ett beställningsjobb från den Islamiska regimen. Irans andlige ledare Khamenei, den dåvarande informationsministern Fallahian samt den dåvarande presidenten, tillika favorit i det stundande presidentvalet Rafsanjani dömdes i sin frånvaro för morden på de kurdiska ledarna.

Att en dömd mördare kan ställa upp i ett presidentval är avskyvärt. För Rafsanjani spelar det ingen roll. Han får politisk immunitet om han blir president. Det betyder att han kan resa runt och knyta de värdefulla handelsavtalen med världens ledare utan att någonting kan göras.

Att världens ledare knäböjer sig för mördare i Teheran vet vi, men att dömda mördare kan traska hejvillt utan att de grips är skamligt.

Iranier kommer inte glömma vilka ledare som ställt sig bakom frihetskampen i Iran och vilka som ställt sig bakom förtryckarna.

Inga kommentarer: